van der Horst

Nieuwssprokkels uit de enduranceracerij, week 18

Team Impul - Nissan Z NISMO GT500
Team Impul - Nissan Z NISMO GT500
Weeral een druk raceweekend dat er op zit. Zo waren Dries Vanthoor en Charles Weerts weer als vanouds terug te vinden op het podium van de GT World Challenge Europe en daarnaast kwamen er nog een aantal landgenoten in actie in Brands Hatch als ook in andere competities. Nu is het tijd voor één van de grote afspraken in Spa met het FIA WEC, terwijl in Portugal de Hankook 24H Portimão wordt afgewerkt, net als de GT (Cup) Open in Hockenheim, IMSA in Laguna Seca en het Frans GT4-kampioenschap in Lédenon. Ondertussen kwamen er deze week meer nieuwtjes naar buiten, waaronder een aantal bevestigingen voor Le Mans. Een overzicht!
COOL Racing - Ligier JS P320 Nissan
COOL Racing - Ligier JS P320 Nissan
*** Adrien Chila en David Droux schonken Cool Racing toch nog een overwinning dit weekend. Tijdens de Michelin Le Mans Cup wist het Frans-Zwitserse duo in hun Ligier de wedstrijd op 40 minuten van het einde naar hun hand te zetten. Jamie Falvey en Mihnea Stefan eindigden als tweede in de Team Virage Ligier op bijna zeven seconden, terwijl Fabien Michal en Hadrien David in de R-Ace GP Ligier mee op het podium mochten, nadat zij eerder op de dag de pole wisten te behalen.

In GT3 werd het een twee op twee voor de AF Corse Ferrari van Alessandro Balzan en Matt Kurzejewski. Zij wisten de polesittende Iron Dames Lamborghini van Celia Martin en Karen Gaillard te verslaan, nadat deze laatsten net zoals de dames in de European Le Mans Series hun kansen tijdens de race in rook zagen opgaan. Zij weliswaar vanwege een penalty. Dat terwijl de derde plaats achter de groene tafel beslist werd. Origineel was het de AF Corse Ferrari #88 die als derde over de meet kwam, maar die kreeg 45 seconden straftijd en zo kreeg de Kessel Racing Ferrari van Andrew Gilbert en Fran Rueda de derde plaats toebedeeld.

NISMO NDDP - Nissan Z NISMO GT500
NISMO NDDP - Nissan Z NISMO GT500
*** In Japan stond in Fuji de tweede wedstrijd van de Super GT op het programma. Daar werd het een Nissan 1-2 in de GT500. De NISMO NDDP Z NISMO GT500 van Mitsunori Takaboshi en Atsushi Miyake won de race voor de NISMO-bolide van Ronnie Quintarelli en Katsumasa Chiyo. De laatste podiumplaats was voorbehouden voor de Astemo REAL Racing Honda van Koudai Tsukakoshi en Kakunoshin Ohta. Bertrand Baguette en Kazuki Hiramine vielen net buiten de top vijf. Zij eindigden met de Team Impul Nissan als zesde.

GT300 werd dan weer gedomineerd door de JLOC Lamborghini van Takashi Kogure en Yuya Motojima, voor de Kondo Racing Nissan van Daiki Sasaki en João Paulo de Oliveira en de Saitama Green Brave Toyota van Hiroki Yoshida en Seita Nonaka.

Loek Hartog - Kellymoss
Loek Hartog - Kellymoss
*** In Miami was er ook een overwinning met een lichte Belgische tint. Sinds dit seizoen komt Loek Hartog, kampioen in de Porsche Carrera Cup Benelux in 2020, uit in Porsche Carrera Cup North America. Daar wist hij op zaterdag zijn tweede overwinning van het seizoen te halen. Deze kreeg hij wel cadeau nadat Alex Sedgwick een penalty van tien seconden kreeg. Hij kon dit helaas op zondag niet herhalen en eindigde dan pas als zevende.

Vicenzo Sospiri Racing - Lamborghini Huracan GT3 Evo
Vicenzo Sospiri Racing - Lamborghini Huracan GT3 Evo
*** Baptiste Moulin en Gilles Stadsbader betwisten dit jaar het Italiaanse GT kampioenschap. Zij komen er uit op een Lamborghini Huracan GT3 van Vincenzo Sospiri Racing. In Misano, waar de eerste manche van het jaar plaats vond dit weekend wist Stadsbader de eerste race te winnen en eindigde hij als vijfde tijdens de tweede. Dat terwijl Moulin tweemaal op het podium eindigde van GT3 Pro-Am. Hij werd tweede in zowel de eerste als de tweede race.

Chip Ganassi Racing - Cadillac V-Series.R
Chip Ganassi Racing - Cadillac V-Series.R
*** In Laguna Seca zullen er 34 wagens aan de start verschijnen voor het IMSA Weathertech Sportscar Championship, verdeeld over drie klassen. Hoewel alle teams van de partij zijn, is er toch wat een gepuzzel met de piloten. Dit vooral vanwege de overlapping met het FIA WEC. Proton Competition moet daarom op zoek naar een extra piloot voor hun GTP-Porsche, terwijl er ook bij de Heart of Racing Aston Martin wat wijzigingen doorgevoerd worden.

Nico Pino
Nico Pino
*** Stellantis heeft een nieuwe junior in hun rangen. Het heeft namelijk Nico Pino in hun young driver programma opgenomen. Het is een nieuwe strategie die de grootste constructeur op poten wil zetten en waar de Chileen als eerste lid wordt verwelkomd. Hieronder valt zowel Peugeot in het FIA WEC, alsook DS Penske en Maserati MSG Racing in de Formule E. Ondertussen is Pino zijn ervaring aan het uitbreiden met programma's bij Nielsen Racing en United Autosports in LMP2 op Europese en Amerikaanse bodem, terwijl hij met McLaren racet in het FIA WEC.

DKR Engineering - Oreca 07 Gibson
DKR Engineering - Oreca 07 Gibson
*** Er zijn een hoop nieuwe namen bekend gemaakt die in Le Mans aan de start verschijnen. Dit vooral bij de LMP2's. Zo gaat Inter Europol Competition Clement Novalak en Vlad Lomko naast Jakub Smiechowski zetten, maken Nolan Siegel en Bijoy Garg hun debuut in Frankrijk met United Autosports naast ervaren man Oliver Jarvis en zet DKR Engineering Alexander Mattschull en René Binder naast Laurents Hörr.

Cerny Motorsport - BMW M4 GT4
Cerny Motorsport - BMW M4 GT4
*** Tijdens de 24 uren van de Nürburgring gaat er in de GT4-klasse een interessant team aan de start komen. Niet zozeer het team zelf is bijzonder, maar meer de piloten. Cerny Motorsport zet namelijk een BMW M4 GT4 in voor Timo Glock, Timo Scheider en Jeroen Bleekemolen. Vooral de laatst twee genoemden hebben genoeg ervaring op de Nordschleife met ieder zelfs een overwinning, terwijl Glock gelinkt was aan Dörr Motorsport en McLaren, maar dit geraakte nooit rond. Zij worden daar nu wel topfavorieten voor klassewinst.

Foto's: Nissan NISMO - Michelin Le Mans Cup - Porsche Carrera Cup North America - IMSA - Stellantis Motorsport - Racing International Photography - Cerny Motorsport



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in GT3 Le Mans Cup op maandag 6 mei 2024.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons