van der Horst

24H Le Mans: Nissan GT-R LM NISMO LMP1 verhuist naar ACO museum 24H Le Mans

#23 Nissan GT-R LM Nismo
#23 Nissan GT-R LM Nismo
De deelname van de Nissan GT-R LM aan de 24 Heures du Mans editie 2015 is misschien wel een van de meest besproken onderwerpen in de recente geschiedenis van de Franse etmaalrace. De wagen was op geen enkel ogenblik performant ten opzichte van de concurrentie en de 24 Heures du mans zouden de enige race zijn voor de Japanner, waarna het programma werd gepauzeerd om de vele problemen op te lossen. We kregen de bolide nadien echter niet meer te zien, maar nu heeft de ACO besloten om een van de demo-wagens op te nemen in het Musée des 24 Heures du Mans.
#22 Nissan GT-R LM Nismo
#22 Nissan GT-R LM Nismo
De Nissan GT-R LM NISMO LMP1 werd groots aangekondigd en zou de handschoen opnemen tegen de op dat ogenblik gevestigde waarden Audi, Toyota en Porsche en dat door te breken met de bestaande concepten qua design. De honger van Nissan was groot, gezien het Japanse merk de race nooit eerder won, en dus pompte men veel geld in een marketingcampagne rond de deelname. Die campagne was misschien het enige wat wel op wieltjes liep, want de bolide zelf bleek fel geplaagd waarbij het competitiedebuut meermaals werd uitgesteld, tot uiteindelijk de jaarlijkse hoogmis meteen de vuurdoop zou betekenen.

Nissan GT-R LM NISMO
Nissan GT-R LM NISMO
Ijdele hoop zo bleek, want de bolide haalde zelfs de 110%-norm tijdens de kwalificaties niet, waarna Nissan besloot om de bolide terug te trekken uit het FIA WEC, nadien het eerstvolgende publieke optreden uitstelde tot 2016 en vervolgens zelfs vonniste na slechts één jaar competitie de stekker volledig uit het programma te trekken. Een jammerlijke beslissing, want ondanks de weinig bemoedigende resultaten op sportief vlak, leek de groots opgezette marketing-campagne wel aan te slaan bij het brede publiek. Fans die de wagen nog eens willen terugzien, kunnen deze dus in de toekomst bewonderen in het Musée des 24 Heures du Mans op het Circuit de la Sarthe. Het museum dat beheerd wordt door de ACO is elke dag geopend vanaf 10H, een toegangsbewijs voor volwassenen kost €8,5.

Foto's: Racing International Photography



Dit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in 24 Heures du Mans op maandag 20 februari 2017.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons