van der Horst

Oud Formule 1-kampioen John Surtees overleden

John Surtees, F1-wereldkampioen 1964
John Surtees, F1-wereldkampioen 1964
John Surtees, F1-wereldkampioen in 1964, heeft het tijdelijke voor het eeuwige ingeruild. De Brit sukkelde al een tijdje met de gezondheid en lag al een maand in het ziekenhuis met ademhalingsproblemen. Zijn familie deelde in een officieel bericht mee dat hij een zachte dood kende. Na het overlijden van Jack Brabham in 2014 was Surtees de oudste nog levende wereldkampioen. Die rol is nu weggelegd voor legende Jackie Stewart. John Surtees werd 83.
John Surtees en Sebastian Vettel
John Surtees en Sebastian Vettel
John Surtees staat vooral bekend als de enige persoon in de geschiedenis die wereldkampioen werd op zowel twee als vier wielen. Al op zijn zeventiende begon hij te racen op moto's en in 1956 werd hij wereldkampioen in de 500cc-klasse. Van 1958 tot 1960 werd hij telkens wereldkampioen in de 500 én de 350cc-klasse waarna hij klaar was voor een nieuwe uitdaging. In zijn eerste F3-race werd hij meteen tweede waarop Colin Chapman hem binnenhaalde bij Lotus voor enkele F1-races in 1960. In zijn tweede GP werd hij opnieuw meteen tweede en zijn F1-loopbaan was gelanceerd. Bij Cooper en Lola kende hij wat successen maar het was bij Ferrari waar hij in 1963 zijn eerste F1-zege boekte, op de Nürburgring. Een jaar later volgde de wereldtitel waarbij nipt grootheden als Graham Hill en Jim Clark werden verslagen.

Surtees TS 16
Surtees TS 16
Na de achteruitgang van Ferrari in 1965 volgde er het jaar daarop een ruzie tussen Surtees en teammanager Eugenio Dragoni over de te volgen koers en het feit dat Surtees niet mocht rijden in de 24 uren van Le Mans. Surtees stapte vervolgens over naar Cooper waarmee hij in 1966 een zege behaalde en vicewereldkampioen werd achter Jack Brabham. In de toenmalige Can-Am werd hij dat jaar ook kampioen met een Lola T70. Na nog wat sporadische successen bij Honda, BRM en McLaren koos Surtees er voor om, in navolging van Brabham en Bruce McLaren, zijn eigen team te stichten waar hij zelf van 1970 tot 1972  zou rijden, zonder groot succes. Hierna stopte 'Big John' met racen maar hij bleef zijn team leiden tot 1978. Bekende namen als René Arnoux, Carlos Pace, Mike Hailwood, Derek Bell, Alan Jones, Jochen Mass, Patrick Tambay en nog vele anderen zouden voor zijn team rijden. Het beste resultaat werd geboekt door Mike Hailwood: tweede in 1972 in Monza en de vijfde plaats bij de constructeurs. In 1979 was het geld echter op en het team trok zich terug uit het wereldkampioenschap Formule 1. In 2009 stierf Surtees' zoon Henry op 18 jarige leeftijd bij een zwaar Formule 2-ongeval op Brands Hatch. 

Langs deze weg betuigt autosport.be zijn medeleven aan de familie en vrienden van John Surtees.

Foto's: Racing International Photography & Niels Vaeck



Dit artikel werd gepubliceerd door Jonathan Haesaerts in Formule 1 op vrijdag 10 maart 2017.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons