van der Horst

Overvol programma voor Zolder Masters Festival

FIA Masters Historic Sports Car Championship
FIA Masters Historic Sports Car Championship
Binnen precies twee maanden gaat het autosportseizoen van Circuit Zolder van start met een nieuw event, de Masters Historic Races & Belcar Festival. Tijdens dit weekend krijgen we op het Limburgse circuit een mix van historische en recente racewagens onderverdeeld in zes verschillende klasses, te zien. Het Zolder Masters Festival is een tweedaags event en is tevens de openingsmanche van de Master Historic Racing series. De donderdag voor het weekend van 9 en 10 april krijgen de deelnemers tevens de gelegenheid om te testen op het circuit.
FIA Masters Historic Formula One Championship
FIA Masters Historic Formula One Championship
Al eerder berichtten we op Autosport.be dat de Formule 1 bolides in 2016 terugkeren naar het Circuit Zolder via de organisatie van een manche van het FIA Masters Historic Formula One Championship. De organisatie heeft de komst van de atmosferische Formule 1 bolides met bouwjaar tussen 1966 en 1985 al enige tijd bevestigd, maar nu kennen we ook de andere raceseries die dat weekend in actie komen. En het zal druk worden op het circuit naast de historische Formule 1 wagens zijn er ook races voor de FIA Masters Historic Sports Car Championship, de Gentlemen Drivers Pre-66 GT Championship, de Masters Pre-66 Touring Car en de Belgian Historic Cup. De Belcar Trophy zorgt voor de hedendaagse touch met de openingsrace van de nu vijf manches tellende nationale serie.

FIA Masters Historic Formula One Championship
FIA Masters Historic Formula One Championship
De twee races voor het FIA Masters Historic Formula One Championship vormen de hoofdmoot van het programma van het Masters Festival. Er zullen twee races van 25 minuten betwist worden waar we wagens zullen terugzien die in het verleden deelgenomen hebben aan de GP van België tussen 1973 en 1985 toen de race op het circuit van Zolder plaatsvond. Brabham, Lotus, Tyrrel, March, McLaren en Williams zijn enkele bekende namen die we terug zullen vinden op de baan naast minder gekende bolides van de merken Arrows, Minardi, Fittipaldi of Ensign. In deze serie komen ook regelmatig enkele Belgen aan de start zoals Loïc Deman (Tyrrell), Christophe D'Ansembourg (Williams) en Jean-Michel Martin (Tyrrell).

VDS Lola T70
VDS Lola T70
In het FIA Masters Historic Sports Car Championship komen prototypes en GT’s aan de start die gebouwd warden tussen 1964 en 1972. In deze klasse vertrekken de Lola T70’s met 5 liter Chevrolet motor als favorieten maar op de bochtige baan van Zolder zouden de lichtere twee liter prototypes van Lola, Osella en Chevron de zware Lola’s wel eens het vuur aan de schenen kunnen leggen.De sport- en GT wagens zullen het tegen elkaar opnemen in een uur durende race.

Masters Pre-66 Touring Car
Masters Pre-66 Touring Car
Populair bij rijders en publiek zijn de twee Pre-66 series, die steeds een groot aantal deelnemers aantrekken. In het Pre-66 GT Championship zien we wagens van de merken Aston Martin, Jaguar, AC, Porsche, Ferrari, MG, Morgan, TVR, Chevrolet, Ford, Austin Healey, Alfa Romeo, Triumph en Lotus die een race over 90 minuten betwisten. Op de Pre-66 Touring Car grid vinden we wagens terug met namen als Ford Falcon, Ford Mustang, Lotus Cortina, BMW Tie of Mini Cooper. Zij rijden één race met een duur van 60 minuten.

Start Belgian historic Cup 2015
Start Belgian historic Cup 2015
Het Zolder Masters Festival is tevens het kader van de openingsmanches van twee Belgische series. Zo zullen de deelnemers aan de Belgian Historic Cup over het weekend niet minder dan drie races over 30 minuten betwisten. De hedendaagse autosport  wordt vertegenwoordigd door de Belcar Trophy. De nu officieel tot Belgisch endurance kampioenschap opgewaardeerd serie rijdt er zijn openingsrace. Bij deze wedstrijd over 125 minuten krijgen we de gekende mix van GT’s, touring cars en CN prototypes voorgeschoteld.

Foto's: Masters Historic Racing & Belgian Historic Cup



  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons