Podium voor Gilles Magnus in eerste raceweekend met Formule Renault 2.0

Gilles Magnus - Zig Zag Racing Formule Renault 2.0
De jonge Antwerpenaar Gilles Magnus is aan zijn eerste seizoen in de autosport bezig. Na enkele jaren karting besloot hij dit jaar de overstap te maken en betwist het Franse Formule 4 kampioenschap. Al twee manches met ieder vier races zijn er verreden en in de laatste op het circuit van Pau eindigde Magnus driemaal op het podium. Het ontbreekt onze landgenoot nog wel aan ervaring met formule wagens en daarom besloot hij om deel te nemen aan een manche van de VdeV Challenge Monoplace, waar gereden wordt met de vorige generatie Formule Renault 2.0. Met een derde plaats in de tweede van drie races behaalde Magnus al direct een eerste podiumplaats en vooral is hij weer een ervaring rijker die hem alleen maar ten goede kan komen bij de volgende races in de Formule 4.
De VdeV Challenge Monoplace is een in Frankrijk ontstane serie die in het kader van de VdeV weekends betwist wordt. Gentlemen drivers rijders en jonge talenten bekampen er elkaar aan het stuur van Formule Renault 2.0 wagens met bouwjaar tussen 2010 en 2014 (Classe A), er is ook een B klasse voor nog oudere Formule Renault wagens alsook Formule BMW, Formule X en Formule Abarth bolides.

Gilles Magnus & Dirk Vermeersch
Gilles Magnus testte deze winter al voor het Franse Zig Zag Racing en datzelfde team bood hem het stuur aan van een Formule Renault 2.0 voor de VdeV manche op het circuit van Paul Ricard. Met 31 deelnemers stonden ze aan de sart van de drie races, Gilles Magnus beschikte over een wagen uit 2013. In de 15 minuten durende kwalificatie reed hij de derde snelste chrono wat ook zijn startplaats werd voor de eerste race. Zijn start was niet super en Magnus viel terug van de derde naar de vijfde plaats. De kopgroep van vijf rijders reed weg van de rest van het veld, Alex Peroni (TS Corse) won uiteindelijk voor uittredend kampioen David Droux (RC Formula). Gilles Magnus kwam ook als vijfde over de streep.

Podium race 2 (rechts Magnus)
Ook in de tweede race kwam Gilles Magnus niet echt goed weg bij de start en hij zakte van de tweede naar de derde plaats. Een positie die hij wel kon behouden tot aan de finish. Droux won de race voor Gilles Hériau (Formula Motorsport) en Magnus, die zijn eerste podium in de serie behaalde. Bij de derde race startte Magnus al vierde, maar weer verloor hij een plaats bij de start, maar al snel kon hij terug opklimmen naar de vierde positie. De Antwerpenaar aasde in de laatste ronde nog op de derde plaats, maar een gedubbelde deelnemer verhinderde dat hij zijn aanval kon afmaken waarop hij nipt naast het podium eindigde van een race die opnieuw door Droux gewonnen werd.

Gilles Magnus maakt de balans op: De snelheid (240 km/u topsnelheid) en het remmen zijn anders dan in de 1600 cc, maar wat nog belangrijker is, is dat ik nogmaals een aantal starten heb kunnen nemen en in een peloton heb gereden, want dat is allemaal toch anders in een eenzitter dan in een kart. Ik heb er echt van genoten. De ambiance in het team Zig Zag is super en ik sluit niet uit dat ik nog voor ze ga rijden. Overigens zal dat alles me wel van pas komen tijdens de volgende races van de Academy in Lédenon.”

Foto's: Gilles Magnus Press & Niels Vaeck

Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Circuit Internationaal op dinsdag 24 mei 2016.