van der Horst

Qatar: Yvan Muller vice kampioen na zege, Michelisz wint Yokohama Trophy

Podium race 2: Ma - Muller - Michelisz
Podium race 2: Ma - Muller - Michelisz
Niet polesitter John Filippi maar Yvan Muller won het laatste WTCC-treffen van het seizoen. Waar youngster Filippi het bij de start hopeloos verknalde, tekende Muller voor een dominante vertoning, beloond met een zesde seizoenzege. Die leverde de ervaren Elzasser voor één luttel punt ook de tweede plaats in de eindstand achter kampioen Lopez op, ten koste van de met tegenzin afscheidnemende Sebastien Loeb. Die finishte als vierde, achter een alweer erg strijdvaardige Norbert Michelisz. De Hongaar deed met zijn knappe derde stek twee plaatsen beter dan Mehdi Bennani en kroont zich voor de tweede keer tot beste privérijder. Tom Coronel kende na een toch al dramatisch verlopen seizoen andermaal pech. De Nederlander moest na een olielek in race 1 vanuit de pitlane starten, een uitzichtloze inhaalrace tegemoet.
 
Pechvol weekend voor ROAL Motorsport Coronel-Chilton
Pechvol weekend voor ROAL Motorsport Coronel-Chilton
Zeventien starters slechts op de grid. Hoewel de ROAL Motorsport-crew zich uit de naad werkte om een olielek op de oliecooler van diens Chevrolet te herstellen, haalde pechvogel Tom Coronel niet tijdig de grid en moest zodoende vanuit de pitlane van start. Een regelrecht drama voor de DHL-rijder die normaliter naast Filippi vanop de eerste rij zou zijn gestart, een uitgangspositie die hem wellicht een podiumplaats had opgeleverd. 'Eat my cheese'.... eens te meer moest onze Noorderbuur lijdzaam toezien hoe Vrouwe Fortuna hem de kaas van tussen het brood haalde.

Yvan Muller v. John Filippi
Yvan Muller v. John Filippi
Bij het uitfloepen van de lichten behield polesitter John Filippi mede dankzij een duidelijk valse start de leiding voor Muller, Ma, Michelisz, Loeb en Bennani. De jonge Fransman en zijn achtervolgers moesten evenwel al snel van het gas nadat het in het peloton tot een contact was gekomen tussen Nick Catsburg, Stefano D'Aste en Tom Chilton. Enkel laatstgenoemde kon daarop verder.

Ook Filippi had zijn dagje niet. Na vijf rondjes achter de safety car liet de youngster zich bij het hernemen door de ervaren Muller verrassen,  gooide daarbij veel te laat de deur dicht en werd door zijn opponent in de rondte getikt. Een half drama slechts want om te vroeg van start te zijn gegaan kreeg de Campos-piloot alsnog een drive through aan de broek.

Norbert Michelisz wint Yokohama Trophy
Norbert Michelisz wint Yokohama Trophy
Leider Muller werd kortstondig op de huid gezeten door Ma Qing Hua maar nam al vlug afstand om na een dominante vertoning afgetekend te winnen. Ma en Michelisz enerzijds en Loeb en diens werknemer Bennani anderzijds hielden elkaar de hele race gezelschap maar andermaal werd duidelijk dat deze Losail-baan met zijn aaneenschakeling van snelle bochten bitter weinig inhaalmogelijkheden biedt. De rangorde wijzigde dan ook niet meer, wat in eerste instantie goed nieuws was voor Norbert Michelisz.  Door Yokohama-titelrivaal Mehdi Bennani voor te blijven kroonde de bescheiden maar snelle Zengo Motorsport-piloot zich voor de tweede keer tot beste privérijder. Een leuk pecuniair extraatje voor de recent in het huwelijk getreden Hongaar maar vooral een terechte beloning voor het uitstekende werk dat de MOL-rijder en diens team ook dit seizoen afleverde.

 
Citroën Racing: afscheid van Sebastien Loeb
Citroën Racing: afscheid van Sebastien Loeb
Michelisz' derde stek bedreigen zat er voor de afscheidnemende Sebastien Loeb nooit echt in. Dat gold ook voor Bennani die zich in het zog van zijn werkgever positioneerde en ronde na ronde met lede ogen aanzag hoe de Yokohama Driver Trophy hem definitief ontglipte. Een eind achter de Marokkaan maakten Valente, Tarquini, Lopez, Monteiro en Lapierre de top 10 rond., waarbij laatstgenoemde als enige van de Lada-rijders tot scoren kwam.

Uitslag Race 2:

 1 Yvan Muller  14 ronden
 2 Ma Qing Hua  +5.264
 3 Norbert Michelisz  +6.340
 4 Sébastien Loeb  +7.243
 5 Mehdi Bennani  +7.788
 6 Hugo Valente +10.145
 7 Gabriele Tarquini  +10.650
 8 José María López +11.682
 9 Tiago Monteiro +15.098
 10 Nicolas Lapierre +16.975
 11 Grégoire Demoustier +19.243
 12 Tom Coronel  +20.580
 13 Tom Chilton +21.655
 14 Nasser Saleh Al-Attiyah +26.965
 15 John Filippi  op 1r
 16  Rob Huff  op 5r. 
 17 Nicky Catsburg  -  
 18 Stefano D'Aste  -
 
Eindstand Kampioenschap:

1. J. Lopez  475
2. Y. Muller  357
3. S. Loeb  356
4. Q. Ma  241
5. G. Tarquini  197
6. N. Michelisz  193 
7. T. Monteiro  177
8. R. Huff  103
9. T. Chilton  96
10. M. Bennani  127 
11. H. Valente  120
12. T. Coronel  39
13. N. Catsburg  41
14. S. D'Aste  29
15. J. van Lagen  16
16. N. Lapierre  7
17. J. Thompson  6
18. J. Filippi  6
19. N. Girolami  5
20. G. Demoustier  5 etc...

Foto's: FIA WTCC
 



Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Championship op vrijdag 27 november 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Losail.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons