van der Horst

Qatar zwaait WTCC-deelnemers uit

Nasser Al-Attiyah - Campos Racing RML Chevrolet WTCC
Nasser Al-Attiyah - Campos Racing RML Chevrolet WTCC
Op het Qatarese Losail International Circuit wordt vanaf morgen WTCC-geschiedenis geschreven. Ook al zijn de rijders- en merkentitel niet langer vacant, de seizoenafsluiter zorgt voor enkele regelrechte primeurs. Op een omloop die voor iedereen nieuw is racen kampioen Lopez en C° niet alleen een eerste keer bij kunstlicht, voor het eerst wordt er ook in het Midden-Oosten, lees op donderdag en vrijdag gereden. Op sportief vlak blijft er de strijd om de vice kampioenstitel tussen Sebastien Loeb en Yvan Muller en het duel tussen Norbert Michelisz en Mehdi Bennani om de Yokohama Drivers Trophy. Gastrijder Nasser Al-Attiyah moet dan weer voor volle tribunes zorgen.
 
José María López - Rob Huff - Stefano D'Aste - Norbert Michelisz
José María López - Rob Huff - Stefano D'Aste - Norbert Michelisz
José Maria Lopez verzekerde zich in Buriram van een tweede wereldtitel maar de zegehongerige Argentijn gaat in Qatar ongetwijfeld op zoek naar een tiende overwinning. Die zou hem toelaten zijn record van vorig jaar te evenaren. Gaat ie het Franse duo Loeb-Muller vooraf, dan beïnvloedt hij vanzelfsprekend het duel om de vice titel. Sebastien Loeb telt momenteel vijf punten voorsprong op zijn streekgenoot uit de Elzas mede dankzij zijn zege in de tweede Buriram-race. Die werd bevestigd nadat Honda recent het beroep tegen Tiago Monteiro's diskwalificatie ginds introk. De negenvoudige rallykampioen was evenwel 'not amused' te vernemen dat hij in 2016 in tegenstelling tot Muller niet langer voor Citroën Racing zal uit komen. We vermoeden hem voor zijn laatste WTCC-meeting dan ook super gemotiveerd om Muller in de eindstand vooraf te gaan. Muller zelf zal het naar eigen zeggen worst wezen waar hij eindigt.

Tiago Monteiro heeft al meermaals bewezen een snelle leerling te zijn en kan, mits de snelle, 5.380 km lange omloop diens Honda  Civic goed ligt, opnieuw sterk voor de dag (of is het nacht?) komen. Een competitieve Civic WTCC, daar hoopt ook merkgenoot Norbert Michelisz op in zijn Yokohama Drivers Trophy-duel met Mehdi Bennani. 'Norbi' telt dan wel twee zeges meer dan de Marokkaan maar schopte het sinds midden september niet meer tot op de hoogste trede. Bennani van zijn kant puurde uit de laatste zes wedstrijden dan weer vier overwiningen, de Citroën C-Elysée komt in Qatar wel 20 kg zwaarder op de baan dan de Honda die zelf 40 kg succesbalast mee krijgt.

Weinig of geen nieuws bij Lada Sport Rosneft tenzij dat Rob Huff als alles goed gaat vrijdagavond in race 2 voor de 249ste keer aan de start van een WTCC-race komt. Huff gunde zichzelf vorig weekend nog een pleziertje door deel te nemen aan de Macau Guia Races. De Brit voegde in de Chinese gokstad een achtste zege aan zijn palmares toe maar ontsprong in het tweede treffen nipt de dans toen hij, in de clinch met Jordi Gené (twee gebroken ribben), loeihard in de rail belandde. Afwachten of hij of
zijn Lada-medemaats Nick Catsburg en Nicolas Lapierre op het Losail Circuit een vuist kunnen maken.

Dat geldt beslist ook voor de ballastvrije RML Chevrolet-rijders. Tom Chilton ging alvast advies vragen bij zijn jongere F1-broer die in Singapore reeds tweemaal een GP bij kunstlicht afwerkte. Voor die andere Tom bij ROAL Motorsport, Tom Coronel, kruisen we de vingers opdat hij deze keer ongeschonden de eerste bocht door komt. Diens gele DHL Chevy (DHL is tevens event sponsor in
Qatar) leek de voorbije afspraken wel alle mogelijke onheil naar zich toe te trekken. Onze Noorderbuur neemt binnenkort andermaal deel aan de Dakar en hoopt tegen dan zijn zoektocht naar de nodige pecunia voor 2016 te kunnen afronden.

François Ribeiro - Khalifa Al-Attiyah Nasser
François Ribeiro - Khalifa Al-Attiyah Nasser
Local hero met dienst is Nasser Al-Attiyah, een sportlegende in eigen land. Afgelopen jaar won hij de Dakar, de FIA Cross Country World Cup, de FIA Middle East Rally Championship en het FIA WRC2 Championship maar op een deelname aan de Porsche Cup na heeft Al-Attiyah van circuitracen nauwelijks kaas gegeten. "Het wordt geen makkie want ik heb geen ervaring met voorwiel
aangedreven wagens. De omloop daarentegen heeft voor mij geen geheimen meer. Het is een snelle en in bepaalde delen moeilijke omloop die daarenboven na verloop stofferig wordt, waardoor de grip snel wijzig
t." aldus de Campos Racing-piloot die zich als een ambassadeur voor de motorsport in het Midden-Oosten opwerpt en zijn land op de autosportkaart wil zetten.

Zoals reeds meegegeven krijgen we een onuitgegeven format/timing te zien met een test en twee oefenritten op donderdag en de kwalificaties en beide races op vrijdag(avond).

Timing: (CET+2)

Donderdag 26 november:

12h30-13h00: WTCC Testing
19h00-19h30: WTCC Free Practice 1
21h30-22h00: WTCC Free Practice 2

Vrijdag  27 november

15h00-15h20: WTCC Qualifying Q1
15h25-15h35: WTCC Qualifying Q2
15h40 WTCC Qualifying Q3
21h30: WTCC Race 1 (12 ronden)
22h40: WTCC Race 2 (12 ronden)

Foto's: FIA WTCC

 



Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Championship op woensdag 25 november 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Losail.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons