van der Horst

Rally van Australië: Volkswagen opnieuw wereldkampioen

Tweede constructeurstitel op rij voor Volkswagen
Tweede constructeurstitel op rij voor Volkswagen
Sébastien Ogier pakte vandaag zijn zesde zege van het seizoen en versterkt zijn leiderspositie in de tussenstand van het WRC. Maar belangrijker was dat Volkswagen in Australië zijn tweede titel op rij pakt bij de constructeurs. Volkswagen pakte met Ogier, Latvala en Mikkelsen trouwens het volledige podium. Opmerkelijk was wel het feit dat de Ier Meeke, op dat moment in een felle strijd verwikkeld met Mikkelsen voor de derde plaats, werd betrapt op het afsnijden van een bocht op KP10 en prompt met 1min1sec. werd bestraft. En vrij zware ingreep voor een manoeuvre die de Ier eigenlijk amper of geen winst opleverde. Hierdoor verhuisde de Citroën rijder naar een definitieve vierde plaats en kreeg ineens de hete adem in zijn nek van de Ford van Hirvonen. Mikkelsen was hierdoor verlost van een lastige klant en kon uitbollen richting derde plaats achter teamgenoten Ogier en Latvala. Meeke bleef uiteindelijk de meerdere van Hirvonen en pakte in de Power Stage ook nog een extra puntje mee door een derde chrono. Tijdens die Power Stage pakte Latvala de drie punten voor Ogier die met nog twee extra punten huiswaarts keert.
Ogier-Latvala-Mikkelsen op podium
Ogier-Latvala-Mikkelsen op podium
De laatste dag werd begonnen met een verschil van 11,8 tussen leider Ogier en zijn teammaat bij Volkswagen Latvala. Mikkelsen stond derde op 25,3 seconden. Onze landgenoot Neuville was toen nog 8ste, maar op anderhalve minuut van zijn voorganger en teammaat Paddon.


Kris Meeke pakt strafseconden door deze uitstap
Kris Meeke pakt strafseconden door deze uitstap
Latvala opende met een snelste chrono, maar werd onmiddellijk gecounterd door Ogier die de tweede KP achter zijn naam schreef. Meeke wou zijn vierde plaats veilig stellen en won op zijn beurt de derde proef. Ogier en Latvala pakten de drie resterende proeven terwijl de Fin ook de Power Stage won en uiteindelijk strandde op 6,8 seconden van winnaar Ogier.

Mikkelsen bolde rustig uit en werd mede door de bestraffing van Meeke derde en zodoende bevolkten de drie Volkswagenrijders het volledige podium. Ostberg ging nog de boer op waardoor de Hyundai’s van Paddon en Neuville nog een plaats konden opschuiven en respectievelijk 6de en 7de eindigden.

Sébastien Ogier - VW Polo R WRC
Sébastien Ogier - VW Polo R WRC
In de tussenstand en met nog drie proeven te gaan diept Ogier zijn voorsprong nog verder uit maar liefst een voorsprong van 50 punten op ploegmaat Latvala die op zijn beurt 39 punten voorsprong telt op de derde VW Polo van Mikkelsen. Neuville springt over Ostberg, maar blijft vijfde in de tussenstand gezien Hirvonen van de zesde naar de vierde plaats oprukt.


Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Er zijn nog 84 punten te verdienen waardoor er momenteel nog niemand zeker is van zijn plaats. Ogier is nu wel reeds zeker van de vice titel gezien Mikkelsen zijn teamgenoot niet meer kan inhalen. De vraag is nu wanneer Ogier zijn tweede titel zal pakken. In theorie kan die al tijdens de volgende wedstrijd in Frankrijk en op eigen bodem. Als Ogier in eigen land zes punten meer scoort dan Latvala is het verdict gevallen.


Foto's: Willy Weyens-Hyundai Motorsport-WRC.com



Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA World Rally Championship op zondag 14 september 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Australia.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons