van der Horst

Rally van Finland: Latvala en Volkswagen eerste leiders

Jari-Matti Latvala - VW Polo R WRC
Jari-Matti Latvala - VW Polo R WRC
Finland is de achtste rally op een totaal van dertien en zodoende zijn we reeds goed over halfweg. Onnodig te vertellen dat Volkswagen dit seizoen opnieuw overheerst en reeds alle verreden wedstrijden achter zijn naam zette met vijf zeges voor regerend kampioen Sébastien Ogier en twee voor teammaat Jari-Matti Latvala die dit weekend in zijn thuisbasis actief is. In de tussenstand zien we met Ogier, Latvala en Mikkelsen ook de drie VW Polo’s op de eerste drie plaatsen. De Fransman telt momenteel 50 punten voorsprong op de Fin Latvala en exact een dubbele score van Mikkelsen. Tijdens de Rally van Finland kan Volkswagen ook zijn twaalfde zege op rij scoren.
Juho Hanninen - Hyundai i20 WRC
Juho Hanninen - Hyundai i20 WRC
Vandaag stonden vier KP’s of een kleine 60 km op het programma. De regen tijdens de eerste dag sprak in het voordeel van vroege starters Latvala en Ogier. Nadat Jari-Matti Latvala reeds de snelste was tijdens de shakedown, waren de vliegende Finnen ook tijdens de eerste KP van Lankamaa over 23,44 km meteen vooraan te vinden met een snelste chrono voor Latvala in zijn VW Polo, terwijl de andere thuisrijders Juho Hanninen (Hyundai i20 WRC) en Mikko Hirvonen (Ford Fiësta RS WRC) respectievelijk de vierde en vijfde tijd klokten. Opmerkelijk was de knappe tweede tijd van de Ier Chris Meeke in zijn Citroën DS3 WRC, net voor WK leider Ogier. Neuville reed de achtste tijd op 16 seconden, terwijl de derde Hyundai, in handen van Paddon pas 14de werd op een halve minuut van de eerste leider.

Ook de tweede KP, Jouhtikylä over 10,36 km, kwam op naam van Jari-Matti Latvala voor teammaat Ogier en Hanninen die goed aanklampte met de Hyundai, dat dit weekend een joker inzet en met een evolutie op de proppen kwam. Meeke werd opnieuw verrassend knap vierde voor Mikkelsen.

Sebastien Ogier - VW Polo R WRC
Sebastien Ogier - VW Polo R WRC
Tijdens de tweede doortocht op Lankamaa draaiden de Polo’s van Latvala en Ogier ex aequo en met dezelfde chrono mogen we dus spreken van een hattrick van de Fin op eigen bodem. Meeke draaide de derde chrono voor Mikkelsen en Hirvonen, waardoor de Ier iets meer ademruimte kreeg op de derde plaats. Op de laatste showetappe over 2,27 km pakte Ogier de winst voor Latvala, Meeke, Ostberg, Mikkelsen, Neuville, Hirvonen en Hanninen.

Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Na dag 1 leidt uiteraard de Finse vedette Jari-Matti Latvala met 4,2 seconden voorsprong op teammaat bij Volkswagen Ogier. Meeke staat knap derde met de Citroën DS3 op 9 tellen. De Fin Hirvonen moest met de Ford Fiësta reeds 26 seconden toegeven en voelt de hete adem van de Hyundai van zijn landgenoot Hanninen in zijn nek die volgt op 7/10 seconde. De Noor Mads Ostberg volgt in de Citroën DS3 iets verder op 3,7 seconden in zevende stelling en was acht seconden sneller dan Neuville die niet tevreden is met te trage nota's. Kubica en Paddon sluiten voorlopig de top 10 af.

Foto's: Hyundai & Willy Weyens



Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA World Rally Championship op donderdag 31 juli 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Finland.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons