van der Horst

Rally van Spanje: Ogier leidt - Neuville bij de les

Sébastien Ogier - VW Polo R WRC
Sébastien Ogier - VW Polo R WRC
De eerste lus van dag 2 van de WK-Rally van Spanje 2014 is achter de rug en deze werd verreden over drie KP's en dat telkens gravel. Voor onder meer WK-leider Sébastien Ogier, die het parcours moest schoonvegen, was het een moeilijke start, maar ook de wagens die volgden hadden hun problemen met het stof dat bleef hangen en de zichtbaarheid belemmerde.
Meeke pakte in zijn Citroën DS3 WRC zijn eerste scratch, maar daar zou het ook bij blijven voor de Brit, want op de tweede KP reed hij tweemaal lek en had maar één reservewiel aan boord. Ook diens teammaat Østberg was tijdens de openingsproef goed onderweg met een tweede tijd voor onze landgenoot Neuville die een fractie sneller was dan teammaat bij Hyundai Paddon. Leider Mikkelsen pakte de zesde chrono en bleef zodoende net aan de leiding voor Meeke en Neuville.

Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Na het wegvallen van Meeke en het feit dat hij op de tweede KP zijn ploegmaat Østberg ophield, was het Paddon die na een schitterende demonstratie op gravel zijn Hyundai naar de snelste chrono loodste voor Ogier, Neuville en Latvala. Hierdoor kwam onze landgenoot Neuville aan de leiding met amper 1/10 sec. voor op Ogier en 2,3 sec. op ploegmaat Paddon. Tijdens de laatste KP van de eerste lus, de 35 km lange Terra Alta met gravel en asfalt was het ditmaal Ogier die voor het eerst zijn neus aan het venster stak en won met 8,5 seconden voor op opnieuw een zeer regelmatige Neuville die op zijn beurt Østberg, Hirvonen en Kubica voor bleef. De twee andere VW rijders Mikkelsen en Latvala incasseerden 19 seconden.

Kris Meeke - Citroën DS3 WRC
Kris Meeke - Citroën DS3 WRC
Dit geeft een voorlopige tussenstand met WK-leider Ogier op kop voor Neuville die meer dan tien tellen voorsprong telt op de Citroën van Østberg en de Ford van Hirvonen. Mikkelsen en Latvala moeten reeds respectievelijk 22 en 24 seconden toegeven op hun leidende teammaat Ogier. Vooral frustrerend voor Latvala omdat hij voor Ogier moet eindigen om nog enige kans te maken op de titel. Latvala klaagt over de set-up van de wagen die hem helemaal niet ligt.  Paddon, derde na de tweede KP, verloor zes minuten na een sortie en het vervangen van twee lekke banden door deze uitstap. Neuville is wel goed onderweg, maar klaagt enorm over het stof dat blijft hangen. Ondanks het feit dat Ogier het parcours moet schoonvegen, is hij volgens Neuville toch in het voordeel.

Foto's: Willy Weyens-WRC.com



Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA World Rally Championship op vrijdag 24 oktober 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally de España.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons