Rally van Wallonië: Loix wint hitchcock-thriller

Freddy Loix-Johan Gitsels - Skoda Fabia S2000
Loix heeft nog maar eens bewezen dat hij perfect kan weerstaan aan grote druk. In het begin van de wedstrijd verloor de Skoda rijder nog een pak tijd na een lekke band en een sortie. Maar de Limburger vocht terug, had het constant aan de stok met de Citroën DS 3 R5 van Cédric Cherain in de strijd om de derde plaats en de zege in RC2. Maar naar het einde toe verloren de leidende WRC’s van Allart en Bouche veel tijd, waardoor alles terug bijeen kwam. Loix kwam het best uit de vierstrijd en won deze uiterst spannende wedstrijd. Hierdoor doet Loix een gouden zaak voor het kampioenschap
Cedric Cherain - Citroën DS3 R5
Regen tijdens de laatste KP’s speelde in het voordeel van de ervaren Loix. Nochtans had het er alle schijn naar dat na de eerste lus de teerlingen waren geworpen inzake de overwinning. Met nog vijf KP’s  voor de boeg had Benoit Allart in zijn Skoda Fabia WRC een voorsprong van 40 seconden op de Ford Fiësta WRC van Xavier Bouche. Voor de derde plaats en de zege in RC2 was het laatste woord nog niet gezegd. Loix begon met een voorsprong van 1,7 sec. op Cherain aan de laatste lus van vijf KP’s.

Loix zette de eerste KP achter zijn naam voor Bouche en Cherain, maar Allart verloor meer dan 20 seconden en de helft van zijn voorsprong op Bouche.

Tijdens de tweede KP van de laatste lus won Cherain en pakte een dikke drie seconden terug op Loix. De beide rijders stonden gescheiden door amper 4/10 sec. terwijl Allart opnieuw een 15-tal seconden moest inleveren op Bouche. Opeens was de strijd voor de zege opnieuw open en ook Loix en Cherain waren nog in de buurt.

Xavier Bouche - Ford Fiësta WRC
Loix was opnieuw de snelste in de derde KP, maar was amper 2/10 sec. sneller dan Cherain. Belangrijker was dat in de regen opnieuw zowel Allart als Bouche meer dan 10 seconden verloren, waardoor we opeens en met nog twee KP’s  te gaan vier rijders zagen binnen 10 seconden. Meteen het teken voor Loix om in extremis nog voor de eerste plaats algemeen te gaan.

Tijdens de voorlaatste KP was het echter Cédric Cherain die zijn Citroën voorbij de Skoda van Loix parkeerde en aangezien Allart en Bouche opnieuw veel tijd verloren hadden we met Cherain een nieuwe leider die tijdens één KP oprukte van de vierde plaats naar de leiding.

Vincent Verschueren - Citroën DS3 R5 Godrive
Met nog één KP te gaan of 9,29 km van de finish stond Cherain dus aan de leiding met een voorsprong van 3,5 sec. op Loix, 11,9 op Allart en 13,9 op Bouche.
Aan de meet was Loix de snelste met een verschil van 3,5 sec. op Bouche, 4,8 op Cherain en 8,1 op Allart. Zodoende waren er nog twee verschuivingen. Loix opnieuw naar één en nipt winnaar van deze bijzonder spannende editie, terwijl Bouche in extremis ook nog over Allart wipte naar de derde plaats. Vincent Verschueren werd na een zeer regelmatige wedstrijd knap vijfde.