van der Horst

Reacties van concurrentie en organisatoren op vertrek van Audi

Audi R18 e-tron quattro
Audi R18 e-tron quattro
De aankondiging dat Audi de prototype-racerij verlaat, ging als een ware schokgolf door autosportland. Al maanden zijn er geruchten dat Audi de inspanningen in het FIA WEC zou gaan (moeten) staken en zelfs bij de komst van zustermerk Porsche enkele jaren geleden gingen er reeds stemmen op dat een directe concurrentie tussen twee merken van de VAG op lange termijn niet haalbaar bleef. De kogel is nu evenwel door de kerk en de reacties van zowel de concurrentie als de organisatoren lieten niet op zich wachten; een overzicht.
  • Dreamdrive
Toyota GAZOO Racing, "We zijn triest dit nieuws te vernemen. Bedankt voor de stevige en sportieve competitie sinds 2012. Laten we genieten van de laatste twee FIA WEC-wedstrijden van 2016."

Pierre Filon ACO  Gerard Neveu
Pierre Filon ACO Gerard Neveu
ACO-voorzitter Pierre Filon, "Ondanks dat we hierop voorbereid waren, betreuren we het vertrek van een belangrijke speler in de endurance-racerij. Aanwezig in Le Mans sinds 1999, heeft het Duitse bedrijf enkele van de beste pagina's geschreven in de geschiedenisboeken van de 24 Uren van Le Mans en, meer recent, het WEC. Meer nog dan een gewone deelnemer, droeg het merk met de vier ringen de afgelopen jaar bij aan de groei van de endurance-racerij over de wereld."

"Kostenreductie voor de constructeurs is een belangrijk aandachtspunt voor de ACO, in samenwerking met de FIA. Daarenboven hebben deze twee organisaties een duidelijke koers uitgezet voor de komende jaren: op het voorplan blijven wat betreft innovatie en daarbij het best mogelijke platform bieden voor nieuwe technologie ter voorbereiding van de wagens van de toekomst. [...] We erkennen het werk dat Audi Sport en Team Joest leverden en een bijzondere gedachte gaat uit naar mijn vriend Wolfgang Ullrich. Een deur sluit en, op hetzelfde ogenblik, opent een andere met de reeds aangekondigde komst van andere constructeurs.

Gérard Neveu
Gérard Neveu
Gérard Neveu, CEO van het FIA World Endurance Championship, "We begrijpen deze beslissing, maar natuurlijk betreuren we het vertrek van een grote speler in het WEC. Audi was betrokken in de endurance-racerij voor 15 jaar en in het bijzonder in de eerste vijf seizoenen van het FIA WEC."

"Vandaag gaan onze gedachten uit naar iedereen bij Audi Sport en Team Joest. Rijders, technici, mechaniekers en teamleden voor wie dit nieuws pijnlijk is. We bieden hen onze waardering en dankbaarheid aan voor hun uitzonderlijke prestaties in het WEC sinds 2012."

"Een constructeur vertrekt, anderen zullen weldra toekomen. Dat is het leven van een kampioenschap."

Foto's: Arne Simons, Georges De Coster & Vincent Wouters



Dit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in FIA World Endurance Championship op donderdag 27 oktober 2016.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons