van der Horst

Renault ondersteunt vanaf 2016 niet langer de Formule Renault 3.5

Formule Renault 3.5 op Spa
Formule Renault 3.5 op Spa
Renault Sport heeft de teams van het Formule Renault 3.5 kampioenschap verleden week geïnformeerd dat het zijn steun aan de formule vanaf volgend jaar stopt. Elf jaar lang vormde de Formule Renault 3.5 wedstrijden het hoogtepunt tijdens de World Series by Renault weekends, maar vanaf 2016 komt de nadruk te liggen op de Renault Sport Trophy en de Formule Renault 2.0. Het grote aantal bestaande formule categorieën waaraan de FIA in de toekomst nog de vernieuwde Formule 2 zal toevoegen, alsook de beperkte waarde die de FIA aan de Formule Renault 3.5 toekende voor het behalen van een F1 superlicentie, liggen vermoedelijk aan de basis van het besluit van Renault.
Het opzeggen van directe steun door Renault betekent niet perse dat de Formule Renault 3.5 volgend jaar verdwijnt. Het is andere organisatoren toegestaan om de formule over te nemen, maar dan wel zonder inmenging van Renault. Hierbij wordt er ondermeer gedacht aan RPM van Jaime Alguersuari Sr dat in het verleden de Open Fortuna by Nissan en World Series by Nissan organiseerde, alvorens Renault het roer over de formule overnam.

Stoffel Vandoorne - Fortec
Stoffel Vandoorne - Fortec
Het Formule Renault 3.5 kampioenschap werd voor het eerst gehouden in 2005 en kende direct een groot succes. De toestroom aan kandidaten was zo groot dat de organisatie het aantal deelnemers beperkte tot 26, maar de laatste twee jaren nam de interesse in de formule af en dit jaar krijgt men met moeite nog 20 rijders aan de start. Meer en meer teams krijgen hun budgetten niet rond en het feit dat door toedoen van FIA de formule weinig impact kreeg op het behalen van een superlicentie nodig om in de formule 1 te starten, hielp ook al niet bij het aantrekken van extra piloten en sponsors. Onder druk van rijders en teams besloot de FIA recent nog om de kampioen 35 punten toe te kennen in plaats van 30 voordien, maar het kwaad was al geschied.

Bertrand Baguette haalde als enige Belg ooit de titel in de Formule Renault 3.5, dat was in 2009. Vier jaar later werd Stoffel Vandoorne vicekampioen na Kevin Magnusssen.

Foto: World Series by Renault en Racing International Photography
 



Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Formule Renault 3.5 op woensdag 29 juli 2015.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons