van der Horst

Rhys Millen schenkt elektrische wagen eerste zege ooit in Pikes Peak Hill Climb (+ Video)

Rhys Millen - eO PP03
Rhys Millen - eO PP03
Rhys Millen heeft de Pikes Peak International Hill Climb 2015 op zijn naam geschreven. Millen klokte in zijn elektrisch aangedreven Drive EO bolide als eerste af in Colorado en stelde in een beschadigde wagen bovendien met een chrono van 9:07.222 het record voor elektrische bolides scherper. Het algemene record van Sébastien Loeb uit 2013 bleef evenwel met bijna een minuut marge overeind. De huidige generatie elektrische wagens kan op vlak van kracht de aandrijflijn van Peugeot en consorten benaderen, en volgens ingewijden zelfs overtreffen, maar het gewicht van de batterijen doet de zoemende bolides momenteel nog de das om.
"De chrono zou nog dertig seconden sneller geweest moeten zijn", zei Millen na afloop. "We verloren 50% van de kracht nog voor halfweg (de aandrijving op de achterwielen begaf het waardoor de bolide de facto een voorwielaandrijving overhield nvdr.). De eerste keer is altijd een leerproces", zei de latere winnaar, "het is een record, maar geen waar ik blij mee ben." Wat er dan wel mogelijk is qua tijd? "Een 8:38, dat kan deze bolide constant draaien, als hij geen kracht verliest..."

De snelste bolide in de Unlimited divisie, welke normaal gezien de winnaar oplevert, was de Radical SR8 van Dominic Dobson op de achtste plaats in een tijd van 10:15.289.
 

Foto: PPIHC



Dit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Varia op donderdag 2 juli 2015.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons