RoC: Juan Pablo Montoya klopt concurrentie bij eerste deelname

Juan Pablo Montoya
Juan Pablo Montoya heeft gisteravond in Miami bij zijn debuut in het evenement de Race of Champions gewonnen. De Colombiaan klopte in Marlins Park in de finale Mr. Le Mans, Tom Kristensen, die reeds voor de vijftiende keer deelnam en tevens voor de vijfde keer tot de finale doorstootte. Helaas won de negenvoudig Le Mans-winnaar tot dusver nog niet. Regerend kampioen Sebastian Vettel sneuvelde al vroeg op de dag en geraakte niet voorbij de groepsfase, net als die andere Duitse F1-rijder, Pascal Wehrlein. De Mercedes-beschermeling crashte zowaar in zijn laatste heat in de groepsfase en ging daarbij ook overkop.
Marlins Park stadium, Miami
Montoya zegevierde dus en leek de finale zelfs met twee vingers in de neus te hebben gewonnen. Hij klopte Kristensen tweemaal. In de halve finale was er voor de dubbele ex-Indy 500-winnaar meer spanning; in een direct duel met Felipe Massa won hij wel met 2-0, maar niet zonder dat de voormalig gepensioneerde F1-rijder een tijdstraf kreeg voor het raken van de muur - een straf waar de kleine Braziliaan het niet mee eens was. Kristensen had in de halve finale van zijn kant Coulthard geklopt met diezelfde score, maar had in de kwartfinale een vette kluif aan ex-F1 wereldkampioen Jenson Button. De Deen had drie heats nodig, waarbij hij de beslissende confrontatie won met slechts 6 honderste bonus...

Vandaag, zondag, staat zoals zoals de traditie het ondertussen wil de nations cup op het menu. De loting voor de races die om 18H vanavond Belgische tijd starten is als volgt, waarbij men voor het eerst - net als in de Ryder Cup bij het Golf - werkt met een concept Verenigde Staten versus Europa (groep A en B) waarbij ook Latijns-Amerika is vertegenwoordigd in groep C.

Groep A

• Team USA NASCAR (Kurt Busch & Kyle Busch)
  • Team USA IndyCar (Ryan Hunter-Reay & Alexander Rossi)
  • Team USA RallyX (Travis Pastrana & Scott Speed)
  • Team ROC Factor Canada (James Hinchcliffe & Stefan Rzadzinski)

Groep B

• Team Great Britain (Jenson Button & David Coulthard)
  • Team Germany (Sebastian Vettel & Pascal Wehrlein)
  • Team Nordic (Tom Kristensen & Petter Solberg)

Groep C

• Team ROC Factor Latin America (Helio Castroneves & Gabriel Glusman)
  • Team Brazil (Tony Kanaan & Felipe Massa)
  • Team Colombia (Juan Pablo Montoya & Gabby Chaves)
Foto's: Race of Champions

Dit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Circuit Internationaal op zondag 22 januari 2017 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Race of Champions.