van der Horst

Ross Brawn: “Een gebrek aan vertrouwen is de oorzaak van mijn vertrek bij Mercedes”

Ross Brawn
Ross Brawn
Voormalig Mercedes teambaas Ross Brawn legt de schuld voor zijn vertrek bij het Duitse F1-team bij het gebrek aan vertrouwen in huidge bazen en aandeelhouders Niki Lauda en Toto Wolff. De Brit, wiens team in 2009 de wereldtitels bij de rijders alsook constructeurs veroverde met Brawn GP, verkocht het team in 2010 aan Mercedes AMG en geeft nu zijn kijk van de gebeurtenissen van destijds in zijn nieuwe boek dat volgende maand in Groot-Brittannië uitkomt. Persagentschap Reuters mocht het boek al inkijken.
Nikki Lauda & Toto Wolff - Mercedes F1 Team
Nikki Lauda & Toto Wolff - Mercedes F1 Team
“Wat er gebeurde bij Mercedes was dat er mensen werden opgedrongen aan mij die ik niet kon vertrouwen”, aldus de 61-jarige Brawn in het boek "Total competition, lessons in strategy from Formula One" dat hij samen schreef met voormalig Williams-topman Adam Parr. “Ik ben er nooit achter gekomen wat zij van plan waren. Ik bedoel hiermee dat Niki me iets toevertrouwde en dan hoorde ik achteraf dat hij iets anders bedoelde.” Ook over Wolff had hij één en het ander te vertellen, ”Hij zei dat ik op een bed van geld lag en door die verworven weelde niet meer geïnteresseerd was in het team. En ik was ook niet gemotiveerd, en deed dit niet dit en dat niet. Het team had een nieuw impuls nodig.”

Eerste zege van Schumacher in 1992
Eerste zege van Schumacher in 1992
“Dus ik begon in aanraking te komen met mensen waarvan ik voelde dat ik hen uiteindelijk niet kon vertrouwen; mensen in het team die me al hadden ontgoocheld door hun aanpak”, gaat de voormalige Benetton- en Scuderia Ferrari-strateeg en medeverantwoordelijk voor de grote successen van Michael Schumacher, verder. De Brit zegt in zijn boek dat hij vroeg in 2013 ontdekte dat Paddy Lowe, toen nog bij McLaren, werd aangeworven. “Toen ik Toto en Niki hierover aansprak gaven ze elkaar de schuld. Ik sprak dan met hen alletwee tegelijk daarover en ze schoven de schuld naar elkaar door.” Het gebrek aan vertrouwen verontrustte Brawn en was iets wat hij niet gewend was.

Toto Wolff - Lewis Hamilton - Nico Rosberg - Ross Brawn
Toto Wolff - Lewis Hamilton - Nico Rosberg - Ross Brawn
“Zelfs met Paddy Lowe was ik nooit zeker, hij was heel blij om in te springen en mijn job in te nemen”, vervolgde Brawn. “Ik kon die mensen niet vertrouwen en zag er geen toekomst meer in, tenzij ik oorlog zou gaan voeren en ten strijde zou gaan om hen uit hun posities te verwijderen.” De laatste drie seizoenen won Mercedes AMG vrij makkelijk de wereldtitel bij de constructeurs met Nico Rosberg en Lewis Hamilton. Hamilton won de titel bij de rijders vorig seizoen én in 2014. Dit jaar staat Rosberg op kop in het tussenstand voor het wereldkampioenschap. Beide rijders werden destijds door Ross Brawn aangeworven om bij het Duitse team te rijden.

Foto's: Racing International Photography, Georges De Coster & Daimler




Dit artikel werd gepubliceerd door Ronald Ooms in Formule 1 op vrijdag 21 oktober 2016.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons