van der Horst

Rusland: Nico Rosberg wint ook in Sochi

Nico Rosberg
Nico Rosberg
Nico Rosberg heeft de Grote Prijs van Rusland gewonnen. Op het circuit van Sochi behaalde de Mercedes-rijder zijn 18de zege uit zijn carrière. Met zijn zevende overwinning op rij evenaart de WK-leider het aantal hoogste schavotjes op rij van Michael Schumacher en Alberto Ascari. Sebastian Vettel, die vandaag door thuisrijder Kvyat uit de race getikt werd, heeft nog steeds het record met negen zeges op een rij. Tweede werd regerend wereldkampioen Lewis Hamilton en op een derde plaats eindigde Kimi Räikkönen, die het Finse duel won van Valtteri Bottas. Tevens ook de zevenhonderdste podiumplaats voor Scuderia Ferrari in de F1. McLaren-Honda wist deze keer punten te scoren met Fernando Alonso op een knappe zesde plaats en Jenson Button op de tiende plaats.
Opnieuw drama bij de start van de Grote Prijs. Rosberg bleef met zijn Mercedes op kop in de eerste bocht, gevolgd door een uitstekend startende Kimi Räikkönen in de Ferrari die voorbij de Williams van Valtteri Bottas was geraakt. Achter hen nam Kimi's teamgenoot Sebastian Vettel ook een goede start vanaf de zevende positie op de grid. In de tweede bocht, toen hij Daniel Ricciardo in de Red Bull langs de binnenkant voorbij wilde gaan, knalde een aanstormende Daniil Kvyat achterop de Ferrari. De viervoudige wereldkampioen tolde bijna om zijn as, botste tegen Kvyat's teamcollega Ricciardo aan en vond meteen terug de juiste rijrichting.

De rode bolide zette zijn weg verder en in de derde bocht volgde andermaal een aanrijding met de Russische Red Bull-rijder. Kvyat ramde deze maal de Duitser helemaal van de baan en de Ferrari knalde tegen de buitenmuur aan: exit Ferrari nummer 5. Vettel was woedend en vroeg zich luidop af wat er allemaal aan de hand was. Na zijn terugkeer in de paddock, stapte hij richting Red Bull-pitmuur om verhaal te halen bij zijn ex-baas Christian Horner. De wedstrijdleiding bestrafte uiteindelijk Kvyat met een 10 seconden stop-and-go penalty voor het veroorzaken van een ongeluk. Eveneens buiten strijd in de eerste ronde waren Rio Haryanto in de Manor en de Force India van Nico Hulkenberg.

Lewis Hamilton, die vanop een tiende stek startte, kon al het drama in de eerste bochten ontwijken. Hij klampte aan bij beide Finnen in hun strijd om de tweede plaats. Het duurde niet zo heel lang om voorbij Räikkönen te geraken, die was eerder zijn tweede plaats aan Bottas kwijtgespeeld. De Williams pitte eerst en kon na de pitstops eventjes voor Hamilton blijven. En met een uitstekende pitstop van zijn Ferrari-crew kon Iceman terug voorbij de Williams-rijder geraken. Hamilton zette zijn jacht verder op de WK-leider, kwam nog terug tot op dik zeven seconden, maar moest uiteindelijk gas terugnemen door een probleem met de waterdruk in zijn Zilverpijl. Toch bleef de drievoudige wereldkampioen sneller dan alle rijders achter zich.

Enkele ronden eerder, in de 34ste ronde, moest Max Verstappen met motorpech opgeven. De jonge Nederlandse Genkenaar reed toen met zijn Toro Rosso op een mooie zesde plaats. Die plaats werd na zijn uitvallen ingenomen door de McLaren-Honda van Fernando Alonso, met voor hem Felipe Massa op de vierde plaats. Magnussen volgde in de Renault voor Grosjean in de Haas, Perez in de enige Force India, Carlos Sainz Jr. in de Toro Rosso en Jenson Button in de tweede McLaren-Honda. Met nog enkele ronden te gaan, wist Button voorbij de Spanjaard te geraken, op weg naar zijn eerste WK-punt.
 

De top 10 veranderde niet meer en zo behaalden Alonso, Button, alsook Magnusen in de Renault hun eerste punten van het seizoen. Romain Grosjean kon voor de derde maal dit seizoen weer punten scoren voor het team van Gene Haas. Met Rosberg's zevende zege op rij, zijn vierde dit seizoen, lijkt de WK-leider ongenaakbaar voor de concurrentie. Enkel Ayrton Senna, Nigel Mansell en Michael Schumacher wonnen ook ooit de eerste vier wedstrijden van het seizoen... Lewis Hamilton kon de schade beperken met een tweede plaats en zo behaalde Mercedes AMG wederom een 1-2-uitslag. Kimi Räikkönen behaalde Ferrari's 700ste podiumplaats uit hun Formule 1-geschiedenis.

Uitslag Race F1 Grote Prijs van Rusland 2016

#RijderTeamResultaat
1.Nico RosbergMercedes AMG53 ronden in 1:32:41.997
2.Lewis HamiltonMercedes AMG+ 25.022
3.Kimi RäikkönenScuderia Ferrari+ 31.998
4.Valtteri BottasWilliams+ 50.217
5.Felipe MassaWilliams+ 74.427
6.Fernando AlonsoMcLaren Honda+ 1 ronde
7.Kevin MagnussenRenault+ 1 ronde
8.Romain GrosjeanHaas+ 1 ronde
9.Sergio PérezForce India+ 1 ronde
10.Jenson ButtonMcLaren Honda+ 1 ronde
11.Daniel RicciardoRed Bull Racing+ 1 ronde
12.Carlos Sainz Jr.Toro Rosso+ 1 ronde
13.Jolyon PalmerRenault+ 1 ronde
14.Marcus EricssonSauber+ 1 ronde
15.Daniil KvyatRed Bull Racing+ 1 ronde
16.Jolyon PalmerRenault+ 1 ronde
17.Esteban GutierrezHaas+ 1 ronde
18.Pascal WehrleinManor+ 2 ronden
19.Max VerstappenToro RossoDNF
20.Sebastian VettelScuderia FerrariDNF
21.Nico HülkenbergForce IndiaDNF
22.Rio HaryantoManorDNF


Foto: Georges De Coster & Racing International Photography




  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons