van der Horst

Singapore: Rosberg neemt leiding in WK na achtste zege van het seizoen

Nico Rosberg - Mercedes AMG
Nico Rosberg - Mercedes AMG
De 950ste Grote Prijs Formule 1 werd gewonnen door Nico Rosberg. In zijn 200ste F1-wedstrijd haalde de Duitser het in Singapore nipt van Red Bull-rijder Daniel Ricciardo. Een spannende tactische eindstrijd maakte het nog even interessant, maar de Australiër kon de Mercedes-rijder niet meer inhalen. Lewis Hamilton werd na een gevecht met de Ferrari van Kimi Räikkönen uiteindelijk derde. Sebastian Vettel, die na de problemen van gisteren op de 22ste en laatste positie startte, werd mooi vijfde. Op een zesde positie eindigde Max Verstappen in de zuster-Red Bull en op een zevende plaats reed de McLaren-Honda van Fernando Alonso over de eindmeet. Sergio Perez, die een gridpenalty kreeg na het negeren van de gele vlag op zaterdag, werd met zijn Force India achtste. Daniil Kvyat in de Toro Rosso en Kevin Magnussen in de Renault vervolledigden de top 10.
Toen de lichten uitgingen, liep het al snel mis. Max Verstappen maakte een slechte start waarbij de Toro Rosso van Carlos Sainz moest uitwijken, maar tijdens diens manoeuvre kwam Nico Hulkenberg ook voorbij. De Duitser en Spanjaard kwamen in aanraking met elkaar en de Force India van de voormalige Le Mans-winnaar veerde met 90 graden naar links richting pitmuur recht in het pad van Verstappen. Gelukkig kwam het niet tot een verdere aanrijding en was het enkel de Hulk die de strijd moest staken.

Omdat het circuit bezaaid was met stukken Force India en de bolide zelf ook geparkeerd stond op drie wielen kwam de safety car op de baan. Sinds 2008 was er bij elke race in Singapore minstens één safety car periode. Ondertussen de 300ste F1-weekend voor haar rijder Bernd Mayländer bleef de safety car niet lang op de piste en het circuit werd snel terug vrij verklaard. Dit kwam echter even te vroeg voor één van de marshals die nog volop puin aan het rapen was. De man moest wegrennen voor het aankomende pak met op kop Nico Rosberg, gevolgd door Ricciardo, Hamilton en Räikkönen.

Na zijn slechte start moest ook Verstappen enkele plaatsen goedmaken. Op zijn weg vond de Limburger Daniil Kvyat in de Toro Rosso. De Rus maakte het een erestrijd van om zijn positie koste wat het kost te verdediging. Zelf tot grote frustratie van de jonge Max die over de boordradio zijn ongenoegen uitte. Maar dat kon de Rus worst wezen en hij vocht voor wat hij waard was. Uiteindelijk geraakte de Red Bull voorbij, maar ondertussen had de Nederlander de aansluiting met de koppositie verloren en veel van zijn banden gevraagd.

Fernando Alonso kende met zijn McLaren-Honda een goede wedstrijd. Na een knappe start reed hij op een mooie vijfde stek. Maar naarmate de wedstrijd vorderde werd de Spanjaard voorbijgereden door de aanstormde Sebastian Vettel, die een behoorlijke inhaalwedstrijd reed vanaf de laatste startpositie op de grid. Met nog een enkele ronden te gaan, moest de tweevoudige wereldkampioen de Red Bull van Verstappen voorbij laten na een agressieve duik aan de binnenkant van bocht 7. De McLaren-rijder eindigde zevende na wederom een moeilijk weekend voor het team. Teamgenoot Jenson Button haalde de finish niet, hij moest opgeven met remproblemen nadat hij bij de startcrash de luchtinlaat van de remmen beschadigde.

Halverwege de race maakte Hamilton een fout in bocht 7. Hierdoor kon Räikkönen aanklampen en uiteindelijk zijn slag zijn. De Iceman slaagde erin om de regerende wereldkampioen voorbij te gaan en achter zich te houden. Op het einde van de ronde maakte de Fin echter zijn pitstop, en een ronde later volgde de Brit zijn voorbeeld, maar bleef echter op een vierde stek achter de Ferrari. Nadat beide Mercedes-rijders in het begin van de wedstrijd met problemen kampten met de koeling van hun remmen was hier nu geen sprake meer van. Het team liet aan Hamilton weten om zijn alles te geven om de laatste Ferrari-wereldkampioen bij te benen.

Ronde 45 was een cruciaal punt in de wedstrijd. Hamilton schakelde over naar een drie-stop strategie. Ferrari volgde zijn voorbeeld, maar iets te laat. Kimi zag bij het uitkomen van de pit Lewis voorbij gaan verloor hierdoor de derde positie. Red Bull opteerde om Ricciardo ook binnen te halen voor verse banden, maar Rosberg verkoos dit niet te doen. Met nog 16 ronden te gaan en een voorsprong van net geen 30 seconden leek het gebakken voor de Duitser. De afstand tussen de twee werd kleiner en kleiner, maar de nieuwe WK-leider, die nu 8 punten voorsprong heeft op Hamilton, haalde het nipt van de Aussie met nog geen halve seconde voorsprong.

Uitslag Race F1 Grote Prijs van Singapore 2016

#RijderTeamResultaat
1.Nico RosbergMercedes AMG1:55:48.950
2.Daniel RicciardoRed Bull Racing+0.488s
3.Lewis HamiltonMercedes AMG+8.038s
4.Kimi RäikkönenScuderia Ferrari+10.219s
5.Sebastian VettelScuderia Ferrari+27.694s
6.Max VerstappenRed Bull Racing+71.197s
7.Fernando AlonsoMcLaren Honda+89.198s
8.Sergio PérezForce India+111.062s
9.Daniil KvyatToro Rosso+111.557s
10.Kevin MagnussenRenault+119.952s
11.Esteban GutierrezHaas+1 lap
12.Felipe MassaWilliams+1 lap
13.Felipe NasrSauber+1 lap
14.Carlos Sainz Jr.Toro Rosso+1 lap
15.Jolyon PalmerRenault+1 lap
16.Pascal WehrleinManor+1 lap
17.Marcus EricssonSauber+1 lap
18.Esteban OconManor+2 laps
19.Jenson ButtonMcLaren HondaDNF
20.Valtteri BottasWilliamsDNF
21.Nico HülkenbergForce IndiaDNF
22.Romain GrosjeanHaasDNS


Foto: Racing International Photography




Dit artikel werd gepubliceerd door Ronald Ooms in Formule 1 op zondag 18 september 2016.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons