van der Horst

Argentinië: Solberg in pole voor tweede wereldtitel op rij

Petter Solberg - Citroën DS3 SuperCar
Petter Solberg - Citroën DS3 SuperCar
Komend weekend wordt in het Argentijnse San Luis het World RX afgesloten nadat eerder de Noor Tommy Rustad in Italië zijn eerste Europese kroon scoorde in de VW Polo van Marklund Motorsport. Inzake het WK staat de Noorse titelverdediger Petter Solberg met zijn Citroën DS 4 van SDRX riant aan de leiding en hij kan alleen nog worden bijgebeend door de Zweed Timmy Hansen in diens Peugeot van Team Peugeot Hansen. Het Zweeds team is wel reeds zeker van de titel bij de constructeurs.
Petter Solberg - Citroën DS3 SuperCar
Petter Solberg - Citroën DS3 SuperCar
De Noor telt met nog één manche te gaan een voorsprong van 26 punten op zijn Zweedse opponent. Wetende dat er maximaal 30 punten te verdienen zijn, heeft de regerende wereldkampioen voldoende aan vier punten om zichzelf op te volgen en dan moet Hansen een maximale score veroveren en zowel de kwalificatie, de halve finale als de finale winnen. Een quasi onmogelijke opdracht, maar zolang er mathematisch geen zekerheid is weet men nooit in rallycross. Vier punten komen overeen met een dertiende plaats tijdens de kwalificaties. Solberg hoeft dus niet eens gekwalificeerd te zijn voor de halve finale waarin de twaalf snelste rijders aan de start komen. En wetende dat het deelnemersveld in Argentinië amper 19 wagens telt, maakt het voor de Citroën rijder nog een stuk makkelijker.

Hansen te laat op bedrijfssnelheid?

Timmy Hansen & Petter Solberg
Timmy Hansen & Petter Solberg
Het WK van 2015 telt dertien wedstrijden en tijdens de eerste seizoenshelft leek het erop dat Solberg zijn tweede titel zou binnen halen met de vingers in de neus. De Noor stond na de eerste wedstrijd van het seizoen in Portugal ex aequo aan de leiding met de Zweed Johan Kristoffersson die met zijn VW Polo uitkomt voor Volkswagen Team Zweden. Vanaf de tweede race in het kader van de DTM in het Duitse Hockenheim zette Solberg zich alleen op kop en gaf deze positie niet meer af. De Scandinaaf diepte zijn voorsprong verder uit tot respectievelijk 46, 52 en 54 punten op Bakkerud, Kristoffersson en Hansen.

Na Canada begonnen er enkele barsten te komen in het pantser van Solberg en was het Hansen die de plak ging zwaaien. De Zweed kon opklimmen naar de tweede plaats en na Turkije en met nog twee manches te gaan was de zoon van 14-voudig Europees kampioen, Kenneth Hansen reeds genaderd tot op 19 punten van de leider. Hansen junior ontpopte zich vanaf de wedstrijd in Canada tot de koning van de kwalificaties met vier poles en twee tweede startplaatsen op rij en daar zijn het merendeel van de punten te sprokkelen.

Johan Kristoffersson - VW Polo Supercar
Johan Kristoffersson - VW Polo Supercar
Solberg voelde de hete adem in zijn nek van het Team Peugeot Hansen dat duidelijk over de snelste wagen beschikte met twee zeges voor de Fransman Jeanney en drie voor Hansen. We kregen opnieuw strijd voor de titel, maar tijdens de voorlaatste wedstrijd in Italië verloor de Zweed opnieuw de voeling met Solberg. De Peugeot rijder kreeg een zetje mee van een zeer snel gestarte Marklund in de Audi S1 van het Team EKSRX (Ekström) waardoor het verschil opnieuw opliep tot 26 punten.

Davy Jeanney - Peugeot 208 SuperCar
Davy Jeanney - Peugeot 208 SuperCar
Zodoende zit Solberg voor de laatste wedstrijd op rozen richting zijn tweede titel op rij. Alleen is de Noor nog niet mathematisch zeker van de titel, maar dit kan reeds na de kwalificaties. En dan zal de strijd om de laatste zege van het seizoen alleen nog een kwestie zijn van eer.

Kristoffersson kan mathematisch gezien nog aanspraak maken op de tweede plaats, maar zijn achterstand op Hansen is 25 punten en quasi onoverbrugbaar. De Zweedse VW rijder zal beter achterom kijken naar de Ford Fiësta van de Noor Anton Marklund die volgt op 13 punten van de laagste podiumtrede.  

Tussenstand top 10
1. Petter SOLBERG                              Citroën DS3              279
2.Timmy HANSEN                                Peugeot 208              253
3. Johan KRISTOFFERSSON                  Volkswagen Polo        228
4. Andreas BAKKERUD                         Ford Fiesta ST           215
5. Davy JEANNEY                                 Peugeot 208             189
6. Mattias EKSTRÖM                             Audi S1                    179
7. Reinis NITISS                                   Ford Fiesta ST          164
8. Toomas HEIKKINEN                          Volkswagen Polo        128
9. Robin LARSSON                               Audi A1                    119
10. Timur TIMERZYANOV                      Ford Fiesta                105

Foto's: Johnny Loix / Info Frieda Loix
 



Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA World Rallycross Championship op woensdag 25 november 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Argentina.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons