van der Horst

Spa Rally: Nabeschouwing Benoît Allart

Een proef van alle extremen! Het verschrikkelijke weer dat zich afgelopen zaterdag meester maakte van de regio rond Spa, vormde de tweede manche van het Belgian Rally Championship 2017 om tot een echte overlevingstocht. Heel wat rijders gingen in de fout, zelfs nog in de allerlaatste proef. Iemand die gewaarschuwd was na de Rally van Haspengouw, was Benoît Allart, eens te meer met naast hem Kevin Fernandez. Het duo wist alle valkuilen te vermijden en eindigde tweede in de stad van het water! Zo is de Skoda Fabia R5 SAN Mazuin weer helemaal in de running voor het BK…
Er zat weinig tijd tussen de Haspengouw en de Spa Rally en die enkele weken werden een wedstrijd tegen de tijd voor de entourage van ‘Fastben’ Allart. De auto was behoorlijk beschadigd, na de zware schuiver in Landen. Uiteindelijk raakte de Skoda Fabia R5 tijdig klaar voor de start in Spa. “Ik kon weinig anders dan iedereen die zich dag en nacht heeft ingezet om de wagen klaar te krijgen op een gepaste manier te bedanken”, vertelde de man uit Marche. “Vanaf vrijdagavond, wisten we dat de Spa Rally heel moeilijk zou worden. Het weer sloeg in de nacht van vrijdag op zaterdag helemaal om. Ik was ’s avonds 8ste algemeen, waarbij wij maar én ding in het achterhoofd hielden: aankomen…”

Het was een strategie die Benoît en Kevin netjes bleven respecteren op zaterdag, in de striemende regen. “Er waren overal valkuilen”, doet de rijder van SAN Mazuin zijn verhaal. “Zelfs zonder tot het uiterste te gaan, waren de risico’s op een schuiver of erger reëel. In die omstandigheden was het vooral belangrijk om geen fouten te maken, zonder ook naar de chrono’s te kijken. Heel wat wagens voor ons gingen in de fout of kenden technische problemen. Wij reden verder, zonder enig probleem, en schoven plaats na plaats op naar voren.”

Voor de start van de laatste lus was Allart knap vierde, op een zucht van het podium… “We waren best tevreden met die plaats”, gaat Benoît verder. “Vierde worden, betekent sowieso een mooi puntenaantal. Tijdens de verbinding zagen we dan Kevin Demaerschalk in panne staan, waardoor we derde zouden worden! Zo werden we eigenlijk nog voorzichtiger voor de laatste proeven, zeker tijdens de laatste passage op de legendarische Clémentine. Kris Princen is dan van de baan gegaan, wij zijn ook gestopt om te kijken of alles ok was, en als we terug in Spa waren, bleek dat we dus zilver hadden behaald.”

Een mooie 2de plaats die er mede voor zorgt dat Benoît Allart en de Skoda Fabia R5 SAN Mazuin weer mee op titelkoers zitten… “In Landen scoorden we natuurlijk geen punten, maar hier in Spa scoren wij als een van de weinige titelpretendenten wel punten. De strijd kan weer van vooraf aan beginnen. Na de ontgoocheling van de openingsmanche, wilde ik de zaken omkeren in Spa en dat in een proef die toch niet makkelijk is. Het resultaat overtreft de verwachtingen, wat maakt dat ik extra gemotiveerd ben voor de rest van het seizoen. Op nu naar de TAC Rally, in Tielt, de derde manche van het BRC 2017 op zaterdag 8 april…”

Benoît Allart Press


 



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belgian Rally Championship op dinsdag 21 maart 2017 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Spa Rally.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons