van der Horst

Spannende start van het ADAC Opel Electric Rally Cup 2024

Lyssia Baudet/Pauline Denis - Opel Corsa Electric Rally
Lyssia Baudet/Pauline Denis - Opel Corsa Electric Rally
Met 15 voertuigen, deelnemers uit acht landen, waaronder 14 vrouwen in de cockpits, en de felbegeerde eerste overwinning van Christian Lemke bij de seizoensopener van de ADAC Opel Electric Rally Cup "powered by GSe" in Sulingen. Na een spannende strijd over meer dan 100 kilometer asfalt had de 23-jarige 14,7 seconden voorsprong op de Oostenrijker Luca Pröglhöf, die een van de favorieten is voor de titel in 2024, niet in het minst sinds zijn overwinning in de seizoensfinale van vorig jaar. De derde plaats ging naar de Hongaar Bendegúz Hangodi, die ieders aandacht trok met een beste tijd in de eerste klassementsproef.
Bij de finish kende de vreugde van winnaar Lemke en zijn bijrijder Jan-Eric Bemmann geen grenzen: "Ik heb geen woorden om mijn gevoelens te beschrijven! Sinds de shakedown op donderdag had ik een geweldig gevoel in de auto en de nieuwe bandensamenstelling van Michelin," zei de Cup-veteraan, die al deelnam aan het eerste seizoen van 's werelds eerste elektrische rally one-make cup in 2021. "Het goede gaf ons vertrouwen, zodat we meteen konden aanvallen. Het was erg leuk om met de Opel Corsa Rally Electric door deze verraderlijke etappes te rijden. En nu ben ik gewoon blij!"
 
Luca Pröglhöf en bijrijder Christina Ettel waren ook blij met hun start van het seizoen: "Op de eerste dag, na een pauze van zes maanden in de rallysport, reed ik aanvankelijk een beetje te voorzichtig. Maar de nachttest was erg goed voor me en ik kreeg snel weer vertrouwen in de auto. Vandaag ben ik de dag goed begonnen en ik ben helemaal tevreden met hoe alles is gegaan."

De als derde geplaatste Bendegúz Hangodi en zijn bijrijder Dániel Petrovszki reisden met hoge verwachtingen van Hongarije naar Noord-Duitsland. Hangodi zei: "De podiumplaats is geweldig, ook al had ik het gevoel dat mijn prestaties beter werden naarmate de rally vorderde, maar de resultaten niet. Het was mooi om te zien dat we het potentieel hebben om voor het kampioenschap te strijden. En dat is het duidelijke doel. Ik zou blij moeten zijn met mijn debuut, maar ik ben een perfectionist."
 
Indrukwekkend optreden van Lyssia Baudet en Pauline Denis
 
Aan het eind van hun eerste wedstrijd in de Opel Electric Rally Cup, legden Lyssia Baudet en Pauline Denis beslag op een bemoedigende negende plaats. Hun Corsa-e Rally, in de kleuren van het RACB National Team en Opel Team Belgium, wist ook de strijd in de ‘Ladies’-categorie te domineren.
 
Lyssia Baudet/Pauline Denis - Opel Corsa Electric Rally
Lyssia Baudet/Pauline Denis - Opel Corsa Electric Rally
“Er vielen nogal wat premières te noteren, inderdaad”, stelt Lyssia. “Voor mijn co-pilote Pauline en mezelf was het de eerste wedstrijd buiten België, met dus een volledig nieuw type parcours. Maar het ging vooral om het leren benutten van het potentieel van de Corsa-e Rally ‘powered by GSe’, een auto die we pas bij de shakedown van de rally voor het eerst konden besturen. Goed, ik heb tijdens de FIA Motorsport Games al eens een wagen van hetzelfde type kunnen besturen, maar dat is al van 2022 geleden, en toen ging het om een slalom van amper een paar honderd meter lang.”
 
“Op dit relatief vlakke parcours konden we over nogal wat grip beschikken, zelfs toen enkele buitjes het parcours nat maakten”, vervolgt Lyssia. “Toch was het bij het nemen van de bochten heel erg opletten, zeker op de klassementsproeven die op de militaire terreinen waren uitgetekend. Er vielen dan ook nogal wat lekke banden te noteren.”

Het was vooral op het vlak van het besturen van de 100% elektrische bolide dat Lyssia Baudet een paar nieuwe automatismen moest kweken. “Zoals bij iedere auto in deze categorie speelt het gewicht een belangrijke rol”, analyseert ze. “Je moet de bochten met een hoge snelheid aansnijden en bij het uitkomen zo snel mogelijk opnieuw op het gas gaan. Het was niet eenvoudig om het juiste compromis te vinden, maar ik heb wel de indruk dat ik in de loop van de wedstrijd progressie heb geboekt. Ik ben er dan ook van overtuigd dat deze aanpak me bij wedstrijden die ik met een wagen met traditionele verbrandingsmotor afwerk van pas zal komen.”
 
In zo een context is de negende plaats van de jonge Belgen best bemoedigend te noemen. Het niveau van de ADAC Opel Electric Rally Cup is niet min, en het kampioenschap heeft ook een heel internationaal startveld. Bij de vijftien duo’s die aan het kampioenschap deelnemen vallen niet minder dan zeven verschillende nationaliteiten te noteren. Heel wat van die deelnemers zijn ook de officiële vertegenwoordigers van hun respectieve federaties, net zoals Lyssia Baudet en Pauline Denis dat zijn voor het RACB National Team. Die kleuren hebben ze met verve verdedigd, want het duo finishte ook met overwicht helemaal bovenaan de ‘Ladies’-categorie.
 
“Er stonden vijf vrouwenteams aan de start en de finish”, legt onze landgenote uit. “Bij de acht klassementsproeven die op het programma stonden was ik zeven keer de snelste. Aan het eind hadden we dan ook een comfortabele voorsprong, onder andere op de twee vertegenwoordigsters van de Franse FFSA.”
 
Opel Motorsport baas Jörg Schrott voegde eraan toe: "Wat een geweldige start van het vierde seizoen van de ADAC Opel Electric Rally Cup. We hebben een spannende rally beleefd en ik ben erg blij voor Christian Lemke. Het veld van dit jaar is spannend, veel jonge mensen, waarvan bijna de helft vrouwen, allemaal snel en in een goede stemming. Wat wil je nog meer?"
 
De tweede ronde van de ADAC Opel Electric Rally Cup "powered by GSe" vindt plaats op 24/25 mei als onderdeel van de ELE Rally rond Eindhoven in Nederland.
 
Resultaten ADAC Opel Electric Rally Cup "powered by GSe" / ADAC Actronics Rallye Sulingen:
1. Christian Lemke/Jan-Eric Bemmann (D)             1:12,17,3 h
2. Luca Pröglhöf/Christina Ettel (A)                          +14,7 sec
3. Bendegúz Hangodi/Dániel Petrovszki (H)            +20.1 sec
4. Anthony Rott/Adrien Rott (F)                                + 37,7 sec
5. Timo Scheider/Jara Hain (D) (Gaststarter)           +46.5 sec
6. Alex Español Jove/Lorena Romero (E)                +1:18.1 min
7. Axel Bayer/Clara Bettge (D)                                 +2:11.1 min
8. Hank Melse/Joep van Heugten (NL)                    +3:15.0 min
9. Lyssia Baudet/Pauline Denis (B)                          +3:28.2 min
10. Emma Chalvin/Emy Ailloud-Perraud (F)            +4:26.3 min
 
Persbericht Stellantis Press



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Rally op dinsdag 7 mei 2024.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons