van der Horst

SRO geeft donderdag meer nieuws vrij

Stéphane Ratel
Stéphane Ratel
Stéphane Ratel trok verleden jaar de stekker uit zijn FIA GT1 wereldkampioenschap en kwam voor dit jaar op de proppen met een licht gewijzigd concept onder de naam GT Sprint Series. Alhoewel de nieuwe serie nog de steun van de FIA meekrijgt draagt ze niet langer het FIA label wat aanzienlijk scheelt in de kosten. Buiten een voorlopige kalender die al vroeg werd vrijgegeven, bleef het opmerkelijk stil rond de nieuwe GT serie. Daar zou echter snel verandering moeten inkomen want SRO belooft om donderdag op de Autosport International show in Birmingham met belangrijk nieuws over de GT Sprint Series voor de dag te komen.
Het FIA GT1 kampioenschap kende een moeilijk seizoen verleden jaar; de organisatiekosten liepen hoog op en alle races ver buiten Europa kwamen te vervallen. Stéphane Ratel zag dat het zo niet verder kon, doekte het GT1 kampioenschap op en verving het door een nieuw kampioenschap, de GT Sprint Series. Het wegvallen van het FIA wereldkampioenschap label drukt de inschrijving- en organisatiekosten aanzienlijk en verplicht het kampioenschap niet langer om plaats te vinden op verschillende continenten. De nieuwe serie zou alzo op één manche na, de openingsrace in Abu Dhabi, dan ook volledig in Europa plaats vinden.

Nürburgring: Beelden van de FIA GT1 & GT3 championship race
Al vlug werd er door de geïnteresseerde teams geopperd dat deze openingsmanche, die op 15 en 16 februari gepland was, veel te vroeg in het seizoen geprogrammeerd stond, waardoor de teams over te weinig tijd beschikten om het seizoen degelijk voor te bereiden. Temeer dat om tijdig toe te komen op het circuit de auto’s al op 8 januari zouden moeten verscheept worden. Al geruime tijd gingen er dus geruchten dat de eerste race niet in Abu Dhabi zou plaatsvinden, maar op het circuit van Nogaro einde maart. Nu liet SRO zelf ook weten dat er vandaag geen verscheping naar Abu Dhabi plaatsvindt en kan men dus met zekerheid aannemen dat de start van de GT Sprint Series uitgesteld wordt tot het weekend van 30 en 31 maart.

De nieuwe serie behoudt de wagens (GT3) en het verloop (twee races van een uur) van het voormalige GT1 kampioenschap, maar desondanks lieten zowel het kampioenteam All-Inkl.com Münnich Motorsport, Hexis Racing als AF Corse weten niet geïnteresseerd te zijn in het kampioenschap. Verder bleef het opmerkelijk stil rond de mogelijke deelnemende teams op het bericht na dat Sébastien Loeb Racing twee McLaren’s inzet. De faam van de Franse rallykampioen, die zelf het stuur zou nemen van één van de
Nürburgring: Beelden van de FIA GT1 & GT3 championship race
wagens, zou de serie meer credibiliteit moeten geven en alzo andere teams kunnen overtuigen zich in te schrijven.  SRO organisation meldt nu dat het overmorgen op de befaamde Autosport International show in Birmingham opwindend nieuws te melden heeft over de serie. Men mag dus aannemen dat we dan eindelijk de definitieve kalender te weten komen alsook een zicht krijgen op de deelnemers van de nieuwe serie die op 20 en 21 april ook het circuit van Zolder aandoet.

Foto: Martijn Wouters & Marnik Mouchaers



Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in FIA GT Series op dinsdag 8 januari 2013.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons