van der Horst

Terugblik op het seizoen 2016 (+ Video)

Mattias Ekstrom - Audi S1 Supercar RX
Mattias Ekstrom - Audi S1 Supercar RX
Het is een bewogen seizoen geworden in 2016 met geen derde wereldtitel op rij voor Petter Solberg die quasi een gans seizoen in strijd was met Mattias Ekström voor de titel. Het was uiteindelijk de Zweedse DTM-vedette Mattias Ekström die zijn Audi S1 naar de eerste titel loodste in deze zeer competitieve en spectaculaire autosportdiscipline. In deze terugblik geven we een overzicht van het ganse seizoen, alsook een video-samenvatting als dessert.
Start WK RX Supercar
Start WK RX Supercar
Met 12 races op het menu kregen de rijders van de World RX opnieuw een vette kluif voorgeschoteld. De concurrentie was nooit zo zwaar en nog nooit kwamen zoveel piloten in aanmerking voor de titel. Het was een seizoen met Ekström (4), Bakkerud (3), Solberg (1), Kristoffersson (1), Eriksson (1), Loeb (1) en Timmy Hansen (1) zeven verschillende winnaars met zes verschillende wagens en vijf merken. Op de Fransman Loeb na gingen alle zeges naar Scandinaven. Ondanks slechts één zege reed tweevoudig wereldkampioen Solberg geen slecht kampioenschap, maar soorde niet regelmatig genoeg en maakte enkele fouten. Daarenboven stond er afgelopen seizoen geen maat op de Audi S1 van Ekström, terwijl ook Bakkerud zich ontpopte tot een van de snelste mannen op de piste met zijn Hoonigan Ford Focus.

Petter Solberg - Citroën DS 3
Petter Solberg - Citroën DS 3
Uittredend wereldkampioen Petter Solberg vertrok uiteraard als favoriet met twee titels op rij. Hij won de openingsmache in het Portugese Montalegre, maar in Hockenheim in het kader van de DTM kwam de Zweed Ekström langszij en gingen ze ex aequo richting Mettet waar de Zweed een tweede zege op rij boekte en een voorsprong van vijf punten pakte op de Noor. Op de omloop van Lydden Hill pakte de Zweedse Audi rijder een derde zege op rij en scoorde zodoende een zuivere hattrick, maar in het kampioenschap bleef het verschil met Solberg vijf punten. Dit komt door het systeem van de puntendeling na de kwalificaties, halve finale en finale. De winnaar van een wedstrijd is niet persé degene die de meeste punten pakt tijdens een meeting.

Bakkerud voor Hansen en Solberg
Bakkerud voor Hansen en Solberg
In Noorwegen en Zweden pakte de Noor Bakkerud tweemaal de zege in de Ford Focus van Hoonigan Racing, het team rond de Amlerikaanse superster Ken Block. In de schaduw van deze knappe prestatie bleven Ekström en Solberg in felle strijd en de vijf punten voorsprong van de Zweed bleven overeind. In Canada wist Timmy Hansen voor het eerst de Peugeot van Hansen Motorsport op het hoogste schavot te hijsen en kon Solberg de leiding in de tussenstand van het WK opnieuw overnemen met vier punten.


Johan Kristoffersson - VW Polo RX Supercar
Johan Kristoffersson - VW Polo RX Supercar
Kristoffersson zette dan weer de VW Polo op de eerste plaats in het Franse Loheac, terwijl de voorsprong van Solberg op rivaal Ekström opliep tot amper vijf punten. Ondertussen werd bekend gemaakt dat Volkswagen Zweden volgend seizoen, analoog met het WRC niet meer over de nodige fabrieksteun zal kunnen rekenen en zodoende zal overstappen met jonge getalenteerde naar het Euro RX dat in de schaduw rijdt van het World RX.




Sebastien Loeb mispakte zich in Barcelona
Sebastien Loeb mispakte zich in Barcelona
Barcelona was het kantelpunt in het kampioenschap. Ekström scoorde zijn vierde zege van het seizoen, heroverde de leiding en boog in één ruk zijn achterstand van vijf punten om naar een voorsprong van 10 punten. In letland ging het dan helemaal mis voor de Noor Solberg die met een 0-resultaat huiswaarts moest. Hierdoor kon Ekström uitlopen tot 34 punten op Solberg die door Kristoffersson naar de derde plaats werd verwezen in het kampioenschap. In de schaduw van dit kleine drama toch nog melden dat Sebastien Loeb deze wedstrijd won.


Michaël De Keersmaecker - Ford Fiesta ST Supercar
Michaël De Keersmaecker - Ford Fiesta ST Supercar
Met nog twee manches te gaan op de Estering en in Argentinië moest Solberg reeds rekenen op pech van Ekström gezien zijn achterstand meer bedroeg dan wat je in een race kan scoren. De Noor deed wat van hem werd verwacht. Hij overheerste op de Estering met zijn Citroën DS3 de kwalificaties, won de halve finale en werd tenslotte mooi tweede in de finale na de Ford Fiësta van een verrassende Eriksson. Een knappe inhaalrace, maar ook een voorzichtige Ekström scoorde net genoeg punten om met 30 punten voorsprong de voorlaatste race te eindigen. Net voldoende om reeds zijn eerste wereldtitel in de World RX te vieren in Duitsland, de thuishaven van constructeur Audi. EKS, het team van Ekström pakte met Audi ook de teamtitel voor Peugeot Hansen en Volkswagen Zweden. Door dit knap resultaat had Solberg wel opnieuw de tweede plaats van Kristoffersson afgesnoept en kon de titel van vice kampioen nog viseren tijdens de afluitende wedstrijd in Argentinië. Solberg won in de Argentijnse slotmanche nog de kwalificatieheats, maar strandde tenslotte in de halve finales. Bakkerud won zijn derde race van het seizoen, terwijl hijzelf en Kristoffersson over Solberg naar de respectievelijke derde en tweede plaats in het kampioenschap jumpen.

Onze landgenoot Michaël De Keersmaecker kwam ook enkele malen in actie om zich optimaal voor te bereiden op het seizoen 2017. Daarover binnenkort meer info.



Foto's: Johnny Loix
Info: Frieda Loix



Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA World Rallycross Championship op woensdag 28 december 2016.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons