van der Horst

Thierry Neuville eerste leider in Monte Carlo

Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Het is duidelijk dat Thierry Neuville met een missie naar Monte Carlo is afgezakt. De Belgische Hyundairijder klokte op de twee eerste nachtproeven twee besttijden. De wedstrijd werd ontsierd door een crash van Hayden Paddon waarbij een toeschouwer is omgekomen.
Lang duurde de openingsproef niet. Paddon, als derde vertrokken, ging in de slotfase van de proef van de baan en raakte daarbij een toeschouwer die het niet heeft overleefd. Neuville zette daar een besttijd, voor Sebastien Ogier die volgde op zeven tienden. De wedstrijd werd na Paddon afgewerkt onder een rode vlag.

Het circus ging echter, onbegrijpelijk, verder. 

Op die tweede proef haalde Neuville meteen flink uit. Hij zette de Ford Fiesta van Sebastien Ogier op bijna acht seconden en de rest zelfs op minstens een kwart minuut. Juho Hänninen klokte een flinke derde tijd in zijn Toyota Yaris. Hij bleef nog nipt de Citroën C3 voor van Kris Meeke. Vier merken dus binnen de top vier.

Paddon moest dus opgeven na de crash. Ook voor Stéphane Lefebvre eindigde de rally na een kleine sortie.

In WRC2 stond er geen maat op Andreas Mikkelsen in de Fabia R5. Teamgenoot Jan Kopecky eindigde op vijf seconden, Eric Camilli op een kwartminuut. Kevin Abbring, niet in WRC2 opgenomen, eindigde op een seconde van Kopecky.

Hoe de algemene stand er straks zal uit zien, is vooralsnog onduidelijk na het ongeval met Paddon. Zeker is dat Neuville vrijdag als leider vertrekt voor Ogier. Vrijdag staan er zes proeven op het programma. De rally eindigt zondagmiddag na 17 klassementsproeven.

Foto: Hyundai Motorsport



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op vrijdag 20 januari 2017 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Monte Carlo.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons