van der Horst

Tokio: alles wat u moet weten

Start 2024 São Paulo E-Prix
Start 2024 São Paulo E-Prix
Konichiwa Tokio! Voor het eerst in de geschiedenis van de Formule E trekt het kampioenschap richting de hoofdstad van Japan. Het land van de rijzende zon is al gekend omwille van zijn technologische snufjes, de overvolle stad, de punctualiteit van de Japanse bevolking en natuurlijk op motorsportvlak, Suzuka. Zoals steeds krijgt u de belangrijkste punten hieronder samengevat.
  • Hamofa Performance
Circuit Tokio E-Prix
Circuit Tokio E-Prix
*** Het circuit, dat 2,585 km telt, ligt recht aan de Tokio Bay Waterfront. En dat met een zicht op de stad zelf. Het circuit telt twintig bochten, waar korte bochten afgewisseld worden met lange rechte stukken. Op die rechte stukken kunnen we weer hoge snelheden verwachten zoals tijdens de São Paulo E-Prix. 

*** De Attack Mode zone zal in het begin van de piste liggen, meer bepaald in bocht vier, wat lijkt op een grote 180 graden bocht. Opvallend ook zijn de twee knikken naar beneden, maar geen enkele naar boven. En daarom is er nog op het laatste moment gesleuteld aan het tracé met een extra chicane, zogenoemd als een veiligheidsmaatregel.

*** Wel hadden er al een aantal piloten hun mening al gegeven over dit circui, en men vreest dat inhalen moeilijk zal worden. Met andere woorden, een herhaling van de Diriyah E-Prix's is mogelijk, maar ook de nodige safety cars zouden er wel eens aan te pas kunnen komen. Dit gezien er toch wel wat nauwe stukken zijn.

*** Tokio is de 31ste stad die de Formule E mag ontvangen. Het is ook tevens de dertiende hoofdstad die dit doet, na onder meer Berlijn, Londen, maar ook Peking, Buenos Aires en Santiago.

*** De heren zullen 32 KwH ter beschikking krijgen als kracht en de race zelf zal 33 ronden lang zijn.

*** Wie elke sessie wil volgen, zal vooral van vrijdag op zaterdag weinig slaap kennen. De eerste training begint wel op vrijdagochtend maar vanaf dan is de actie vooral 's nachts, met de vrije training en kwalificaties midden in de nacht. De race is dan wel weer op een degelijk uur in de ochtend.

*** Voor de vrije trainingen kan u weer terecht op de kanalen van de organisatie. Voor de kwalificaties en de race kan u al zeker terecht bij RTBF Auvio, die beiden live uitzendt. Zoals steeds klampt Eurosport zijn wagonnetje aan tijdens de race en start zijn uitzending al om 6:30 uur op Eurosport 1. RTBF is pas tien minuten voor de start van de partij.
 
SessieDagTijdstip
Vrije Trainingen 1Vrijdag08:30 - 09:00
Vrije Trainingen 2Zaterdag00:00 - 00:30
KwalificatiesZaterdag02:20 - 03:40
São Paulo E-PrixZaterdag07:03 - 08:30

Foto's: Formula E



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op dinsdag 26 maart 2024.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons