van der Horst

Tom Blomqvist vervangt Joey Hand bij BMW

Tom Blomqvist
Tom Blomqvist
Met de nominatie van Tom Blomqvist voor het achtste en laatst te begeven DTM-stuur bij BMW is meteen ook het hele DTM-deelnemersveld kompleet. De 21-jarige zoon van rallylegende Stig Blomqvist wist BMW Motorsport-baas Jens Marquardt ter gelegenheid van de test begin december in Jerez de la Frontera van zijn kunnen te overtuigen en neemt zodoende het vacante zitje van RBM-rijder Joey Hand over. Eerder waren regerend kampioen Marco Wittmann, Maxime Martin, Augusto Farfus, Bruno Spengler , Martin Tomczyk, Timo Glock en António Félix da Costa als rijders voor het merk uit München bevestigd geworden.
Tom Blomqvist - BMW Team RBM
Tom Blomqvist - BMW Team RBM
Racen zit Blomqvist junior uiteraard in de genen. Na zijn kartcarrière in zijn thuisland Nieuw-Zeeland opteerde onze man evenwel niet voor de rallysport maar oriënteerde hij zich naar de eenzitters. Hij verhuisde naar Zweden waar hij debuteerde in het Noord-Europese F.Renault 2.0-kampioenschap, om een jaar later in 2010 op amper 16-jarige leeftijd de Britse titel in dezelfde serie te veroveren. Hiermee deed ie beter dan Lewis Hamilton die achttien was toen hij Brits F.Renault-kampioen werd. 

Tom Blomqvist
Tom Blomqvist
In 2011 stond hij derde geklasseerd in het Duits F3-kampioenschap toen hij bij een ongeval op de Lausitzring een ruggenwervel brak, wat het einde van zijn seizoen betekende. Na een vrij lange herstelperiode trad hij in 2012 toe tot het McLaren Driver Development Programme en streek hij als VW-fabrieksrijder met Ma-con Motorsport neer in de F3 Euroseries. Daarnaast werkte hij ook een beperkt programma in het Duits F3-kampioenschap af. In beide series eindigde hij toen als zevende. Ook in het nieuwbakken FIA European Formula 3 Championship eindigde hij in 2013 met Eurointernational als zevende.

Tom Blomqvist - Jagonya Ayam with Carlin
Tom Blomqvist - Jagonya Ayam with Carlin
Afgelopen jaar veroverde Blomqvist, inmiddels rijdend voor Jagonya with Carlin, via een zege en een derde plaats in de Hockenheim-afsluiter de vice kampioenstitel achter Esteban Ocon maar voor Max Verstappen en Lucas Auer, de Oostenrijker die dit jaar eveneens in het DTM uitkomt.

Foto's: BMW AG, FIA European F3 Championship, Hans van Onsem



Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in Deutsche Tourenwagen Masters op maandag 2 februari 2015.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons