van der Horst

24H Daytona: Nabeschouwing Maxime Martin

Het sportieve seizoen 2014 van Maxime Martin zal voornamelijk op het spectaculaire DTM toegespitst zijn, uiteraard als vertegenwoordiger van BMW Motorsport en het team RMG, maar toch startte het autosportjaar van de snelle Belg in Florida, aan de andere kant van de oceaan dus. Met BMW Team RLL van Bobby Rahal betwistte Brusselaar Martin, aan het stuur van de BMW Z4 GTE #55, de 24 Uur van Daytona. De wagen is uiteraard quasi identiek aan die waarmee hij de American Le Mans Series 2013 reed, maar na de fusie met Grand-Am heet het Amerikaanse kampioenschap nu het United SportsCar Championship, of USCC.
  • Prospeed Competition
Een meer prestigieuze race om mee te starten was moeilijk denkbaar, want de 24 Uur van Daytona behoren tot het autosporterfgoed van de VS. Martin maakte deel uit van de officiële rijders van BMW in de categorie GTLM, de referentie in de GT-racerij en hij deelde het stuur van de mooie Z4 met de Amerikanen Bill Auberlen en Joey Hand, en de Brit Andy Priaulx.

Het avontuur in Florida begon anders niet echt zoals gehoopt voor de Z4 GTE #55, want Bill Auberlen ging onderuit op een oliespoor, achtergelaten door een andere deelnemer en dat al in de eerste vrije sessie. Resultaat: de voorzijde van de wagen was volledig stuk en de technische crew van BMW Team RLL moest alle zeilen bijzetten om de wagen weer op punt te krijgen.

Maxime Martin: “Het team deed fantastisch werk, want Priaulx kon nog tijdens de tweede sessie weer starten. Na twee ronden was er dan een probleem met de remmen… en weer de bandenmuur in! Niet zo erg ditmaal, maar zo konden we amper kilometers vergaren voor de race. Bovendien missen we hier op deze omloop duidelijk topsnelheid en meer dan een 8ste plek in de kwalificaties, net achter onze zusterwagen, zat er niet meer in. Nu goed een 24-uursrace duurt… 24 uur en er was dus nog niets gezegd.”

Om nog een goed resultaat na te streven, koos het team van BMW voor een eenvoudige strategie, die meestal goed werkt in lange races: de ronden zonder fouten afleggen en uit de problemen blijven. De race zelf was zeer intens, met een zwaar ongeval en een onderbreking met een rode vlag, maar de BMW maalde zijn rondjes af en kende geen enkel oponthoud. Resultaat: een 7de plek algemeen en een 2de stek in LMGT!

“Ik denk dat dit gewoon ongelofelijk is”, vertelt Maxime. “Gezien de omstandigheden en gezien de manier waarop het weekend voor ons begon, mogen we deze 2de plaats als een zege bekijken… al hebben we wel niet het Rolex horloge van de winnaars ontvangen. We hebben 24 uur lang geen enkel probleem gekend, dat is het geheim van onze prestatie. De wagen stond amper 14 minuten in de stand stil, beeld je dat in… Proficiat dus aan het hele team van BMW in Daytona, want er is hier schitterend werk geleverd. Zo een seizoen beginnen, dat… smaakt naar meer!”

Maxime Martin press



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Tudor United Sportscar Championship op woensdag 29 januari 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 24 Hours of Daytona.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons