van der Horst

Van Langendonck steviger EK leider na podium in Frankrijk

OK-Junioren
OK-Junioren
In het Franse Val D'Argenton werkte het FIA Europese kampioenschap karting dit weekend hun tweede van vier weekends af. Na een knappe zege tijdens de eerste afspraak in Valencia zakte Dries Van Langendonck als leider af naar Frankrijk. De regerende wereldkampioen verdedigde zijn positie in het kampioenschap met bravoure, ondanks het zeer wisselvallige weer. Van Langendonck werd tweede in de finale, waarmee hij de leiding in de tussenstand nog wat steviger in handen heeft.
  • Dreamdrive
OK-Junioren: Martinese klopt Van Langendonck die leider blijft
Dries Van Langendonck
Dries Van Langendonck
De 87 ingeschreven junioren werden voor de kwalificaties onderverdeeld in vier groepen. Dries Van Langendonck klokte de vierde tijd in zijn groep, goed voor P10 overall. Onze landgenoot klom na de heats op naar plaats zeven, waarmee zijn startplaats voor de finale bekend was. De pole was voor Iacopo Martinese, die ook op vrijdag de snelste man was in de kwalificaties. De Italiaan werd gedurende het hele weekend steeds eerste of tweede en onderstreepte daarmee zijn favorietenrol voor de finale. Daarin maakte hij een prima start en wist hij Christian Costoya af te houden. Daarachter kende Van Langendonck een perfecte openingsfase waarin hij meteen naar plaats drie wist op te schuiven. Costoya en Martinese wisselden twee keer van positie waardoor Van Langendonck de aansluiting wist te maken. In de tiende ronde dook hij binnendoor bij Costoya, de nummer twee in het kampioenschap, en in het absolute slot probeerde hij het binnendoor bij Martinese. Zij aan zij kwamen ze voorbij de geblokte vlag maar Martinese pakte met een tiende voorsprong de zege. Roco Coronel snoepte het laatste podiumplaatsje weg voor de neus van Costoya die de achterstand op Van Langendonck nu ziet groeien tot 20 punten. Martinese sluipt dankzij zijn zege naar de derde plaats in de tussenstand, op ruimere afstand van Van Langendonck. 
OK: Turney van start tot finish, geen succes voor de Belgen. 
Joe Turney
Joe Turney
Joe Turney koos ietwat verrassend voor een start aan de buitenkant van de snelle eerste rechtste maar het bleek uiteindelijk wel de beste keuze voor de polesitter. Meer nog, de Britt kreeg ook Fionn Mclaughlin, die als derde startte, mee in zijn zog. David Walther verloor een plaats en viel terug tot P3. Bij het ingaan van de tweede ronde had Lewis Wherell maar twee bochten nodig om van plaats vier naar twee door te schuiven al was het tijdsverschil met leider Turney dan al opgelopen naar meer dan een seconde. Na een tumultueze openingsfase knabbelde Wherell ronde per ronde aan de voorsprog van zijn landgenoot. Met nog vijf ronden op de teller ging kampioenschapsleider Gabriel Gomez voorbij aan voormalig wereldkampioen Matheus Morgato. Vooraan werd het niet meer spannend. Wherell kreeg het gat oop Turney niet kleiner dan vier tienden en kon hem niet bedreigen voor de zege. Dankzij die zege neemt Turney de leiding in de tussenstand voor Gomez en Wherell.

Kaï Rillaerts
Kaï Rillaerts
Voor onze landgenoten werd het een zondag om snel te vergeten. Ean Eyckmans kende een alles behalve perfecte kwalificatie maar knokte zich in de heats wel naar voren. De birelART fabrieksrijder reed vervolgens naar een knappe twaalfde plaats in de Super Heat, maar kon daarna weinig inbrengen in de finale. Zes ronden voor het einde moest Eyckmans opgeven. Ook Kaï Rillaerts en Thibaut Ramaekers haalde het einde niet. Rillaerts leek met mechanische pech te kampen in de finale, nadat hij ook de Super Heat niet kon starten na, voor wat leek, een defecte bougie. Thibaut Ramaekers, die twee weken terug Turney nog kon kloppen op hetzelfde circuit, kwam niet aan finishen toe. De vertegenwoordiger van het RACB National Team doet daarmee een slechte zaak in de strijd om het kampoenschap. Lenn Nijs kon zich op een haar na niet plaatsen voor de finale. 
Academy Trophy: Gasparovic eerste winnaar van het seizoen.
De Academy Trophy was in Val D'Argenton aan de opener van het seizoen toe. In deze klasse maken alle deelnemers gebruik van het zelfde merk en type chassis, alsook de motor die doorheen het weekend steeds gewisseld wordt tussen de deelnemers. Jakub Gasparovic wist de zege in het slot van de finale veilig te stellen toen Ruykov voorbij leider Allemann wou geraken. Ruykov dook te diep en dwong ook Allemann wijd waardoor ze beiden een plaats, verloren. Gasparovic bedankte vriendelijk en reed naar de zege. De Zwitser Allemann werd tweede, de Zuid Afrikaan Wian Boshoff derde. Onze landgenoot Gilles Herman debuteerde dit weekend in de klasse en deed dat met verve! Herman verloor bij de start van de finale wat plaatsen maar werd uiteindelijk nog mooi elfde. 

Eind juni gaat het Europees kampioenschap naar de Slovakia Ring voor de derde en voorlaatste afspraak van het seizoen.

Foto's: FIA Karting, Forza Racing & Kaï Rillaerts



Dit artikel werd gepubliceerd door Philippe De Roeck in Karting op zondag 28 april 2024.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons