van der Horst

Verenigde Staten: 50ste zege voor Hamilton - Rosberg tweede

Lewis Hamilton - Mercedes AMG Petronas Formula One Team
Lewis Hamilton - Mercedes AMG Petronas Formula One Team
Lewis Hamilton heeft zijn 50ste zege in zijn F1-loopbaan te pakken. De Brit staat nu derde op de eeuwige ranglijst der zeges, op amper één overwinning van Alain Prost. Het was ook zijn vierde zege in vijf edities van de Amerikaanse GP te Austin. Nico Rosberg beperkte de schade met een tweede plek, de vijfde Mercedes-dubbel dit seizoen. Daniel Ricciardo bevestigde de vorm van Red Bull en eiste de derde plek op. Vreugde voor de Spaanse supporters: Fernando Alonso en Carlos Sainz Jr. werden mooi vijf en zes.
Nico Rosberg - Mercedes AMG Petronas Formula One Team
Nico Rosberg - Mercedes AMG Petronas Formula One Team
Bij de start van deze 46ste Grote Prijs van de VS behield Hamilton de leiding en stuurde bij het beklimmen van de heuvel richting de binnenkant van de bocht. Rosberg koos daarom om de buitenkant te nemen maar kwam hierbij in bocht één Daniel Ricciardo tegen. De Australiër nam de tweede plaats over, achter Rosberg reden Kimi Raikkonen, Max Verstappen en Sebastian Vettel. Nico Hulkenberg mocht al onmiddellijk uitstappen in de pit na een botsing met Daniil Kvyat. In de achtste ronde kwamen Ricciardo en Raikkonen binnen om hun super zachte banden te vervangen door zachte. Hamilton vergrootte inmiddels zijn voorsprong op Rosberg terwijl Verstappen, ook vertrokken op zachte banden, opvallend vroeg werd binnengeroepen. Bij Mercedes kozen ze voor de medium banden. Nadat ook Vettel binnen kwam als leider was Verstappen inmiddels voorbij Raikkonen en naderde erg snel op Rosberg. 

Daniel Ricciardo - Red Bull Racing
Daniel Ricciardo - Red Bull Racing
Rosberg kwam op zijn beurt dichter op Ricciardo waardoor Hamilton een voorsprong van zo'n vijf seconden bij elkaar kon rijden op het duellerende trio. Ricciardo kwam als eerste weer binnen en koos voor medium banden om tot het einde van de race door te rijden. Bij Verstappen ging de Red Bull-pitstop volledig mis. De Nederlander stopte te vroeg en de mecaniciens stonden op hun beurt niet gereed. Veel maakte het niet uit want enkele ronden later ging de Renault-motor toch kapot in z'n Red Bull. De Virtual Safety Car werd uitgeroepen. Mercedes riep onmiddellijk beide rijders binnen en dat loonde, Rosberg was na zijn pitstop nog steeds tweede, op zo'n tien seconden van zijn ploegmakker. Met nog zeventien ronden te gaan viel ook Raikkonen uit met een Ferrari die niet meer vooruit kwam. Dit zou de angel uit de wedstrijd halen aangezien Ricciardo het gat met Mercedes niet kon dichten en hetzelfde gold voor Vettel ten aanzien van de Australiër. Rosberg halveerde nog zijn achterstand op Hamilton maar met zijn tweede plaats doet hij nog een goede zaak in de strijd om de wereldtitel. 

Lewis Hamilton
Lewis Hamilton
Spanning was er wel voor de plaatsen erachter. Een ijzersterke Sainz vocht met zijn bescheiden Toro Rosso met versleten banden tegen Felipe Massa en Alonso. De Braziliaan zou er niet voorbij geraken, de Spanjaard wel. Toch kan Sainz tevreden zijn met zijn zesde plek. Alonso evenaarde met zijn vijfde plek zijn beste seizoensresultaat. De overige punten gingen naar Massa, Sergio Perez, Jenson Button en Romain Grosjean. In de strijd om de wereldtitel verliest Rosberg maar zeven punten en heeft Hamilton een race minder om zijn achterstand goed te maken. Toch is met 26 punten verschil de titelstrijd nog lang niet beslist. Afspraak volgende zondag in Mexico.

Foto's: Racing International Photography



  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons