van der Horst

Verenigde Staten: Hamilton op pole vóór Rosberg

Lewis Hamilton - Mercedes AMG Petronas Formula One Team
Lewis Hamilton - Mercedes AMG Petronas Formula One Team
Lewis Hamilton heeft zijn 58ste pole van zijn F1-carrière beet en nadert zo op de alltime ranglijst op Ayrton Senna en Michael Schumacher. De Brit was een tiende sneller dan zijn Mercedes-ploegmakker en concurrent voor de wereldtitel, Nico Rosberg. Daniel Ricciardo reed de derde tijd en hield zijn Red Bull-collega Max Verstappen achter zich. Ferrari palmde de derde startrij in. Teleurstelling bij McLaren-Honda: nadat ze aardige tijden reden in de vrije trainingen geraakten zowel Fernando Alonso, twaalfde, als Jenson Button, negentiende, moeilijk vooruit.
Jenson Button - McLaren Honda
Jenson Button - McLaren Honda
Geen grote verassingen vooraan in Q1 met Mercedes één en twee. Hamilton was een tiende sneller Rosberg en drie tienden sneller dan Verstappen die de top drie vervolmaakte. Bij de uitgeschakelde bolides zagen we een zekere vooruitgang bij Manor, dat met Pascal Wehrlein op een halve seconde strandde van Q2. De Duitser liet de Sauber van Felipe Nasr en ploegmakker Esteban Ocon achter zich. Jenson Button stelde zwaar teleur met een negentiende tijd en ook Romain Grosjean en Kevin Magnussen konden gaan douchen. 

Sergio Pérez - Force India
Sergio Pérez - Force India
In de tweede sessie ging de snelste tijd naar Daniel Ricciardo maar daar was een  goede verklaring voor. Mercedes reed namelijk zijn rondjes op de zachte band, de hardere band dit weekend, en zal dus morgen in de race voor een eerder conservatieve aanvangsfase kiezen. Rosberg en Hamilton maakten de top drie vol. Opvallend: Verstappen koos ook voor de zachte banden. Ricciardo en de Ferrari's vertrekken morgen op de super zachte band. Een opvallend geëlimineerde was Sergio Perez. De Mexicaan reed in zijn competitieve Force India pas de elfde tijd. Fernando Alonso zal met zijn twaalfde tijd ook weinig vooruitblikken naar de GP van morgen. Daniil Kvyat, Esteban Gutierrez, Jolyon Palmer en Marcus Ericsson overleefden eveneens Q2 niet.

Nico Rosberg - Mercedes AMG Petronas Formula One Team
Nico Rosberg - Mercedes AMG Petronas Formula One Team
In de laatste sessie was Hamilton sneller dan zijn teamgenoot, 216/1000sten om precies te zijn. Hoewel hij al driemaal won in Austin is het er nog maar de eerste pole van de Brit. Rosberg vertrekt als tweede en hield makkelijk de Red Bull's achter zich. Ricciardo versloeg Verstappen voor plek drie en bij Ferrari klopte Kimi Raikkonen Sebastian Vettel voor plek vijf. De overige rijders in de top tien reden zoals gebruikelijk niet veel rondjes en Nico Hülkenberg klopte voor plaats zeven Valtteri Bottas, Felipe Massa en Carlos Sainz Jr.

De race vindt morgen plaats om 21 uur Belgische tijd.

Foto's: Racing International Photography, Georges De Coster & Vincent Wouters



  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons