van der Horst

Vier ETCC-manches in WTCC-randprogramma in 2016

FIA ETCC te Zolder
FIA ETCC te Zolder
Concurrent TCR loert om de hoek en dus kon de FIA European Touring Car Cup best wel een opsmukoperatie gebruiken. ETCC-promotor Eurosport Events maakte daartoe de kalender aantrekkelijker met onder meer manches in Vila Real en op de Nordschleife, een prijzenpot van 150.000 euro voor deelnemers de het volledige seizoen betwisten en live uitzendingen op Eurosport, naast live streaming.
De kalender die deze week door de FIA World Motor Sport Council werd bevestigd, telt andermaal zes wedstrijden maar werd grondig hertekend. De manches in Zolder, Pergusa, Brno en op de Hungaroring werden afgevoerd voor heats in Magny Cours, Imola, Vila Real en op de Nordschleife terwijl enkel de meetings op Paul Ricard en op de Slovakiaring behouden bleven.

Vila Real wordt de eerste (en enige) stratenomloop die de ETCC-deelnemers voor de wielen geschoven krijgen. Er worden dubbele punten gesprokkeld en de promotor van het kampioenschap zorgt er voor logistieke steun. Een opsteker voor de toch al bijzonder populaire meeting ginds die het afgelopen jaar met een erg mager WTCC-nevenprogramma moest stellen. Speciaal wordt de heat op de 25.2 km lange Nürburgring-Nordschleife waar de ETCC-rijders twee minuten na hun WTCC-collega's van start zullen gaan.

In samenwerking met bandenpartner Yokohama voorziet promotor Eurosport Events naast later aan te kondigen financiële stimuli alvast een prijzenpot van 150.000 euro, te verdelen onder de deelnemers die aan alle wedstrijden deelnemen. Dat de wedstrijden voortaan ook live op Eurosport en 'streamed' op FIAETCC.com zullen kunnen bekeken worden is vanzelfsprekend een bijkomend duwtje in de rug van de rijders die voortaan nog slechts in twee klassen, Super 2000 (TC2T, TC2 en TCN2) en Super 1600 zullen aantreden.

Ook het format van de ETCC-meetings werd bijgeschaafd. Naar het voorbeeld van grote broer WTCC wordt de warm up op zondagochtend geschrapt terwijl de vrije oefensessie op vrijdag voortaan 45 minuten duurt. Ook de kwalificatie werd gedeeltelijk op deze van het WTCC geënt, met een omgekeerde kwalificatie-top 10 in race 1 en de ongewijzigde kwalificatie-uitslag als basis voor de startgrid van race 2. De vliegende start voor race 1 blijft behouden, in race 2 wordt vanuit stilstand gestart.

FIA ETCC-kalender 2016:

3 april - Circuit Paul Ricard (met WTCC)
17 april - Slovakia Ring (met WTCC)
28 mei - Nürburgring Nordschleife (met WTCC)
12 juni - Circuito Internacional de Vila Real (met WTCC)
10 juli - Circuit de Nevers Magny-Cours (met GT Tour)
2 oktober - Autodromo Enzo e Dino Ferrari, Imola (met FIA European F3/GT Tour)

 Foto: Circuit Zolder



Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in Circuit Internationaal op zaterdag 5 december 2015.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons