van der Horst

Lohéac: Vol huis met onder meer Loeb en Meeke tijdens Franse manche van Europees kampioenschap

Sebastien Loeb zoekt nieuwe uitdaging
Sebastien Loeb zoekt nieuwe uitdaging
De zevende manche van het ERC RX mag in het Franse Lohéac opnieuw rekenen op een vol startveld met maar liefst 35 wagens in SuperCar en een nooit geziene deelnemerslijst van 37 wagens in Super1600. Het deelnemersveld binnen de Supercars varieert een beetje van streek tot streek. Naast een 20-tal reguliere deelnemers zijn er vooral in Scandinavië en Frankrijk een aantal publiekstrekkers en toprijders die het reguliere veld komen versterken en die soms de klassementsrijders belangrijke punten afsnoepen. Piloten van het niveau Ekström, Sandell, Walfridson, Holten, Rustad, Heikkinen die voor het spektakel zorgden in de Scandinavische proeven zien we niet terug in Frankrijk, maar dit wordt dan weer goed gemaakt door de komst van ondermeer Sébastien Loeb, Kris Meeke, Grosset-Janin, Lemonnier, Dayraut, Serazin, Fabien Pailler (zoon van), enz.
Petter Solberg voor Timur Timerzyanov in de Red Bull Citroën DS3 SuperCar
Petter Solberg voor Timur Timerzyanov in de Red Bull Citroën DS3 SuperCar
Met nog drie wedstrijden te gaan naderen we stilaan de ontknoping van het kampioenschap en daarin staat regerend kampioen Timur Timerzyanov aan de leiding. De Rus telt met zijn Citroën DS3 vier punten voorsprong op team- en merkgenoot Timmy Hanssen die op zijn beurt 17 tellen voorsprong heeft op de Franse thuisrijder Davy Jeanney. De Noor Andrea Bakkerud en de Brit Liam Doran sluiten de voorlopige top 5 af. Vijf Citroëns in de top 5 met vier DS3’s en de C4 van Jeanney. Daarna krijgen we de VW Polo van Anton Marklund, de Citroën DS3 van Alexander Hvaal, de Ford Fiësta van de Amerikaanse wildeman Tanner Foust, de Skoda Fabia van Borseth en pas op de tiende plaats de Citroën DS3 van de Noorse sterrijder Petter Solberg. Er zijn nog een pak punten te verdelen, maar meer dan waarschijnlijk zal de titel wel richting Zweden gaan binnen het team van Hansen Motorsport dat met de Rus Timerzyanov, de Zweed Hansen en de Noor Hvaal drie wagens binnen de top 7 heeft. En we hopen dat Jeanney, Bakkerud, Doran en Marklund nog eens een goede beurt maken om het kampioenschap nog spannender te maken.

Wat we van Sébastien Loeb en Kris Meeke moeten verwachten is een open vraag. Loeb rijdt met een goede Citroën DS3 uit de stal van Hervé ‘Knapick’ Lemonnier en zal uiteraard willen uitblinken. Voor Loeb is het niet echt onbekend terrein, want vorig jaar won hij reeds tijdens de X Games 2012 in Los Angeles de wedstrijd. De kans dat de Franse negenvoudige wereldkampioen richting finales gaat is dus vrij groot. Kris Meeke daarentegen zit ook in bloedvorm maar heeft in tegenstelling tot Loeb geen enkele ervaring in Rallycross. Meeke, die tijdens de WRC Rally van Finland crashte en Dani Sordo bij Citroën zal vervangen in de WRC Rally van Australië, zal uitkomen voor het team van Albatec en rijdt in de wagen waarmee onze landgenoot Michaël De Keersmaecker zijn opwachting maakte in het RX-verhaal. Indien de wagen nog in dezelfde configuratie staat zoals destijds voor De Keersmaecker en Andy Scott, is een plaats in de finale ver af. Maar de kans bestaat uiteraard dat Albetec zijn blazoen wil oppoetsen en extra heeft geïnvesteerd in de komst van de Noord-Ier.

Ulrik Linnemann - Peuget 207 S2000
Ulrik Linnemann - Peuget 207 S2000
In de Klasse Super1600 staan maar liefst 37 wagens aan de aftrap voor twaalf plaatsen in de halve en zes plaatsen in de finale. Een ongezien aantal deelnemers, maar dat heeft veel te maken met de populariteit van de Super1600 in Frankrijk. Maar liefst 23 Fransen staan te popelen om te schitteren op het thuisfront.



Koen Pauwels - Ford Fiësta Touringcar
Koen Pauwels - Ford Fiësta Touringcar
Maar de strijd zal ongetwijfeld gaan tussen de Let Nitiss (Clio), de Deen Linnemann (Peugeot 207), de Rus Rakhmatullin (Twingo), de Zweed Faren (Citroën C2) en de Rus Makarov (Fabia) die de eerste zes plaatsen bezetten terwijl de vijfde in de tussenstand, Eriksson niet oip de inschrijvingslijst prijkt.

Bij de TouringCars is het vooral uitkijken naar onze landgenoot Koen Pauwels die ex aequo op de derde plaats staat met Zweed Larsson terwijl de Ier Tohill de debatten leidt voor de Tsjech Castoral.

Foto's: Johnny Loix & Citroën Racing



Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA European Rallycross Championship op vrijdag 30 augustus 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Lohéac.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons