van der Horst

WTCC-gekte op de Hungaroring na zege 'Norbi' Michelisz, Coronel knap tweede

Norbert Michelisz - Tom Coronel - Tom Chilton
Norbert Michelisz - Tom Coronel - Tom Chilton
Het tweede treffen op de Hungaroring mag dan al geen groots spektakel hebben gebracht, voor local hero Norbert Michelisz aan boord van de Zengo Motorsport Honda Civic werd deze race een ware triomftocht richting een vierde WTCC-zege, de tweede voor eigen publiek. Tom Coronel behield bij de start zijn tweede plaats en wist die ook moeiteloos tot op de finishlijn vast te houden voor ROAL Motorsport-teamgenoot Tom Chilton. Net als vorig jaar géén Citroën-vertegenwoordiger op het podium van deze tweede race, het trio Loeb-Lopez-Muller werd ook voorafgegaan door Tiago Monteiro die hier andermaal sterk voor de dag kwam. Held van de dag is evenwel Norbert Michelisz!
  • De Swert Opticiens
Norbert Michelisz - Honda Civic WTCC
Norbert Michelisz - Honda Civic WTCC
De zege van Norbert Michelisz op de eigen Hungaroring voor tienduizenden uitgelaten fans is geen primeur voor de immer bescheiden Hongaar. Die deed dit in 2012 al eens voor, toendertijd aan het stuur van een BMW. Michelisz die tot dusver geen al te beste seizoenstart had erfde de op deze omloop zo belangrijke pole dankzij een tiende tijd in Q2. Een godsgeschenk voor de man én constructeur Honda die na de recente updates met hooggespannen verwachtingen naar Hongarije was afgereisd. Niet Tiago Monteiro, zoals steeds sterk in Hongarije, noch de bij de start van de race naast de baan gedrumde Gabriele Tarquini konden echter de droom van JAS Motorsport-baas Alessandro Mariani waar maken. Polesitter Michelisz was daartoe uiteraard veel beter geplaatst, en Norbi verknalde het niet.

De Hongaar dook als leider de eerste bocht in voor Tom Coronel, Tom Chilton,Tiago Monteiro, Sebastien Loeb, José Maria Lopez en Yvan Muller, een rangorde die tot het vallen van de vlag ongewijzigd zou blijven. Meldenswaard was het contact in het gedrum van de tweede bocht tussen Ma Qing Hua en Rob Huff. De Brit werd daarbij dwars getikt en moest met een beschadigde ophanging naar de pits. Géén Lada's aan de eindmeet want ook Kozlovskiy zou later opgeven. Tarquini, toch al als
laatste gestart, werd bij het doven van de lichten door John Filippi in de grasberm gedrumd en moest eveneens kortstondig voor herstelling naar de pits waar inmiddels ook Mehdi Bennani definitief tot stilstand was gekomen.

Norbert Michelisz - Zengo Motorsport Honda Civic TC1
Norbert Michelisz - Zengo Motorsport Honda Civic TC1
Het gebruikelijke scenario waarbij de Citroën-falanx de concurrentie opnieuw oppeuzelde, kwam er deze keer niet. Het moet ook gezegd dat de C-Elysées hier 60 kg extra mee aan boord hadden, geen cadeau op deze omloop. Terwijl leider Michelisz geleidelijk afstand nam van Coronel en deze laatste op zijn beurt nooit een rechtstreekse aanval van stalgenoot Chilton diende af te slaan, bleef het Citroën-trio Loeb-Lopez-Muller de hele race achter de Honda van Tiago Monteiro aan rijden, zonder de Portugees echt het vuur aan de schenen te kunnen leggen. Wie hierbij de slechtste zaak deed was Yvan Muller, die zag de puntenkloof naar leider Lopez maar ook Loeb alweer groter  worden. Géén punt evenwel voor Michelisz die de tweede Mol Group-manche domineerde en achteraf zichtbaar genoot van alle gekte om zich heen. Een pluim ook op de hoed van Tom Coronel. Onze Noorderbuur weerstond na een prima start vrij makkelijk aan de druk van ROAL Motorsport-maatje Chilton die in tegenstelling tot de Vliegende Hollander wél over de RML motorupdate beschikte. Na alle miserie van de voorbije weken mag het Major Tom eindelijk ook wel eens meezitten, toch?

In de tussenstand wipt Tiago Monteiro over Ma Qing Hua naar de vierde plaats. In de Yokohama Trophy neemt Michelisz de leiding van Mehdi Bennani over.

Uitslag race 2:

1.Michelisz in 26:00.367
2.Coronel +7.103
3.Chilton +9.315
4.Monteiro +10.176
5.Loeb +11.235
6.Lopez +12.040
7.Muller +13.065
8.Valente +18.639
9.Ma +19.826
10.Demoustier +30.021
11.Filippi +38.660
12.D'Aste +42.030
13.Tarquini +1:11.284
14.Kozlovskiy + 8 ronden
15.Bennani +13 ronden
16.Huff +13 ronden

Kampoenschap- Rijders:
1. J. Lopez  129p                  
2. S. Loeb  96                   
3. Y. Muller  86                 
4. T. Monteiro  58                   
5. Q. Ma  53                  
6. N. Michelisz  47                  
7. T. Chilton  42                   
8. G. Tarquini  38                
9. H. Valente  27                
10. M. Bennani  26                 
11. T. Coronel  19                
12. S. D'Aste  12                 
13. J. Thompson  6                  
14. J. Filippi  4                 
15. R. Huff  3                   
16. R. Rydell  3                   
17. G. Demoustier  1                  

Constructeurs:
1. Citroen 199                 
2. Honda 120                   
3. Lada 34             

Yokohama Trophy:
1. N. Michelisz  47                  
2. T. Chilton  43                
3. M. Bennani  35                  
4. H. Valente  25                
5. S. D'Aste  23             
6. J. Filippi  20                 
7. G. Demoustier  16                
8. T. Coronel  15                
9. D. Borkovic  5                

 Foto's: DPPI



Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Championship op zondag 3 mei 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Hungaroring.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons