van der Horst

Zes meetings in 2016 voor de TCR Benelux

TCR - Opel Astra
TCR - Opel Astra
Niet uit zeven zoals eerder gemeld maar wel uit zes meetings zal het Benelux TCR kampioenschap 2016 bestaan. Dit wist Kronos vandaag te melden op de Kick Off day te Mettet. De zes manches zullen ieder ook plaats vinden op een verschillend circuit gespreid over België, Nederland en Luxemburg. Ieder weekend zal een endurance race over 60 minuten en twee sprintraces van 20 minuten omvatten. Opvallend is dat de grid voor de endurance race zal bepaald worden via een stemming op Facebook. De grote vraag blijft echter hoeveel auto’s er aan de start zullen staan van de eerste race, het aanbod aan wagens is voorlopig nog beperkt, maar Kronos hoopt op een vijftiental deelnemers voor het eerste seizoen.
 
TCR - Seat Léon Cup
TCR - Seat Léon Cup
Zolder, Francorchamps, Mettet, Zandvoort, Assen en Colmar-Berg dat zijn de zes circuits waarop volgend jaar een manche van het TCR Bennelux kampioenschap gepland staat. De start van het seizoen zal ook pas ergens in de maand mei plaats vinden om de deelnemers voldoende tijd te geven om een TCR bolide op de kop te tikken. Voorafgaand zal er nog een Press & Test Day  gehouden worden op een nog te bepalen circuit, waarop de aanwezigheid van de deelnemende teams verplicht is.

TCR - VW Golf
TCR - VW Golf
Iedere manche zal over twee dagen plaats vinden en het weekend start met een vrije training van 45 minuten. Daarachter volgt eigenaardig genoeg de eerste race, een endurance wedstrijd over één uur met verplichte pilotenwissel. Vermits er geen kwalificatiesessie voorzien is, wordt de startorder van deze eerste race bepaald op een volledig nieuwe manier via een stemming op Facebook. De wagen die het meeste stemmen haalt mag vooraan vertrekken, die met het tweede meeste stemmen op de tweede plaats en zo verder. Op Zondag zijn er de twee sprintraces, die duren 40 minuten maar in de helft van de wedstrijd komt de safetycar de baan op om het veld terug bij elkaar te brengen. Zo krijgen we in feite vier korte sprints van ieder 20 minuten. Per wagen moeten er 2 rijders zijn, die ieder één sprintrace voor hun rekening nemen. De snelste rondetijd die de piloot in de endurance race neerzet bepaalt zijn startorde bij de sprintrace.   

Marc van Dalen (Kronos Events) met Marcello Lotti (CEO TCR)
Marc van Dalen (Kronos Events) met Marcello Lotti (CEO TCR)
Kronos voorziet vijf titels op het einde van het jaar, voor de beste rijder, team, wagen, juniorrijder en rijdster. Die laatste titel wordt enkel uitgereikt indien er minstens drie pilotes opdagen. De deelnameprijs aan het volledige seizoen bedraagt voorlopig 19.500 euro, maar kan dalen indien er zich meer dan 15 wagens aanbieden en zakt daarna nog naargelang het aantal deelnemers stijgt.


TCR - Honda Civic
TCR - Honda Civic
Blijft de vraag hoeveel wagens er beschikbaar zullen zijn, enkel Seat heeft voorlopig genoeg wagens in de aanbieding, de andere merken hebben slechts een beperkt aantal wagens beschikbaar (Honda) of moeten nog starten met de productie (Opel). Met naast de internationale trophy nieuwe kampioenschappen in Duitsland, Portugal, Spanje, Rusland en Italië valt het te bezien hoeveel wagens er richting Benelux afvloeien. Kronos hoopt in ieder geval op een vijftiental deelnemers.

Foto's: Georges De Coster en Hans van Onsem
 



Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Circuit Nationaal op donderdag 15 oktober 2015.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons