Zweden: Tweede op rij voor Andreas Bakkerud

Loeb, Bakkerud & Hansen
Met Zweden zijn we aanbeland bij de zesde manche van het WK RX en dus halfweg het seizoen. Met één zege voor Solberg, drie op een rij voor Ekström en nu een tweede voor Bakkerud zagen we nog maar drie winnaars die ook de top 3 bepalen in de tussenstand van het kampioenschap.
Andreas Bakkerud - Ford Focus RS
Reeds na de derde manche van het seizoen in Mettet is het verschil tussen leider Ekström en uittredend kampioen Solberg slechts vijf punten. Drie races verder is het verschil nog steeds vijf punten. Het wordt dus nog spannend. Zeker nu er met Andreas Bakkerud een derde hond in het spel is. Na winst op zijn thuisfront in Noorwegen won de Hoonigan Racing Division-rijder in zijn Ford Focus RS ook in Zweden en springt zodoende over Loeb en Kristoffersson naar de derde plaats in de tussenstand. Hij telt na een matige seizoenstart 32 punten achterstand op leider Ekström, en vier punten voor op het duo Loeb en Kristoffersson die de vierde plaats delen.

Sebastien Loeb - Peugeot 208 Supercar
Met amper 19 wagens voor het WK kunnen de piloten zich wel een uitschuiver permitteren. Er zijn twaalf halve finalisten en er vallen er zodoende amper zes af in de strijd voor een plaats in de halve finales. Solberg, Ekström en Jeanney waren slecht aan de race begonnen tijdens de eerste wedstrijddag en konden na twee kwalificatieheats nog niet de top 12 binnen duiken. Maar tijdens de twee resterende heats op zondag zetten ze de scheve situatie recht en konden naar de halve finale. Ken Block, Timur Timerzyanov, Kevin Eriksson, Liam Doran, Richard Göransson, Reinis Nitiss en René Münnich waren de afvallers die vroeger dan verwacht mochten inladen.

Met drie Peugeots van Hansen Motorpsort, Twee Audi’s van EKS en twee VW polo’s van VW Team Sweden zagen we verschillende ploegmaten in de halve finales.

Johan Kristoffersson - VW Polo RX Supercar
Tijdens de eerste halve finale gingen Hansen, Ekström en Jeanney onmiddellijk jokeren en dat bleek voor de twee Zweden de beste keuze. Uiteindelijk won Hansen voor Kristoffersson en Ekström of reeds drie Zweden richting finale, terwijl de Noor Petter Solberg voor het eerst dit seizoen niet aan de bak kwam in de finale. En met Bakkerud, Loeb en Marklund kenden we ook de namen die na de tweede halve finale doorstootten naar de finale.

Vier Zweden tegen een Noor en een Fransman. Maar het was wel de Noor Bakkerud die overtuigend de finale won voor de Fransman Loeb en de Zweedse thuisrijder Timmy Hansen. Twee Peugeots van Team Hansen dus op het podium, maar de zege ging opnieuw naar de Ford Focus RS van Bakkerud die naar de derde plaats schuift in de tussenstand van het kampioenschap.

Kevin Hansen European RX
Wel een Zweedse zege zagen we in de finale van de European RX waarin Kevin Hansen het pleit won voor Fredrick Salsten en Tommy Rustad. Drie Peugeots 208, maar telkens uit een andere stal. Jochen Coox deed een goede job en werd 16de op 24 wagens tijdens de kwalificaties en kwam amper 11 punten te kort voor een plaats in de have finales. Hansen kan zodoende zijn voorsprong verder uitdiepen tegenover Linnerud die pas vierde werd in de finale en Grosset-Janin die bleef hangen in de halve finales.

Met Ulrik Linneman kregen we ook een Scandinaaf , maar dan wel een Deen als winnaar van de Klasse Super1600. Linneman is ook de leider in de tussenstand.

Foto's: Johnny Loix
Info: Frieda Loix

Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA World Rallycross Championship op maandag 4 juli 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Zweden.