van der Horst

Rally Zweden: Lappi pakt tweede zege in zijn carrière

Esapekka Lappi - Hyundai i20 Rally1
Esapekka Lappi - Hyundai i20 Rally1
Esapekka Lappi heeft een knotsgekke Rally van Zweden op zijn naam geschreven. Het is voor de Fin zijn tweede zege ooit in het WRC, na Finland 2017. Thierry Neuville werd vierde en blijft leider in het WK.
Esapekka Lappi (Hyundai) kende dit weekend hoogdagen. Geholpen door een goede startpositie kwam het snel tot een duel met Takamoto Katsuta (Toyota). De rest had het toen al laten afweten. Ott Tänak (Hyundai) en wereldkampioen Kalle Rovanperä (Toyota) lieten snel steken vallen en kwamen eigenlijk nooit in het stuk voor. Ook Thierry Neuville (Hyundai) moest het hele weekend vechten. De Belg kende al weinig voordelen door de weg te moeten openen, maar ook zijn Hyundai i20 vertoonde kuren, waardoor hij al snel op achtervolgen was aangewezen.

Lappi zat al sinds zaterdagochtend op zegekoers, nadat Katsuta van de baan ging. Achtervolgers Elfyn Evans (Toyota) en Adrien Fourmaux (Ford) volgden toen al op ruime afstand. Door hun onderlinge duel om de tweede plaats kwamen ze op zondag wel nog dichter bij de Fin, maar Lappi begaf niet en boekte zijn tweede overwinning ooit. Zijn eerste, in Finland, dateert al van 2017.

Thierry Neuville - Hyundai i20 Rally1
Thierry Neuville - Hyundai i20 Rally1
Evans haalde het uiteindelijk vlotjes van Fourmaux. Meer zelfs, niemand boekte meer punten dan de Welshman dit weekend, geholpen door het nieuwe puntensysteem. Neuville stootte op de slotdag nog door naar de vierde stek.

Door de vele uitvallers boekte Oliver Solberg (Skoda), als winnaar in WRC2, een vijfde plaats algemeen. Solberg was oppermachtig dit weekend. Hij haalde het vlot van Sami Pajari (Toyota) en Georg Linnamäe (Toyota). Toyota zet dus nieuwe nieuwe Yarissen op het podium.

Grégoire Munster (Ford) kwam na een lekke band op de openingsdag en een fout op zaterdagavond nooit in het stuk voor. Hij eindigde 23ste, net voor Tom Rensonnet (Ford) die een knappe vijfde stek noteert in WRC3.

In de WK-tussenstand leidt Neuville nog altijd. Hij telt 48 punten, drie meer dan Evans. Fourmaux is derde met 29 punten. Ott Tänak (Hyundai), één van de drie grote favorieten op de titel, is al op achtervolgen aangewezen. Hij is pas vijfde met 21 punten.

Nu is het ruim vijf weken wachten op de volgende manche. Eind maart staat de Rally van Kenya op het programma.

Foto: Hyundai Motorsport en WRC.com



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op zondag 18 februari 2024.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons