24H Le Mans: 24H Le Mans: hoe de ACO van zijn verjaardag een spektakelstuk wil maken

Een nieuwe - illegale - Balance of Performance
U leest het goed! Om tot een betere verhouding tussen de verschillende prototypes te komen, moest de ACO buiten de lijntjes kleuren. Een nieuwe versie van de BoP was in het reglement immers niet voorzien voor aanvang van Le Mans. Meer nog: het reglement liet alleen een aanpassing toe aan het evenwicht tussen LMH (Toyota, Ferrari, Peugeot, Glickenhaus en Vanwall) en LMDh (Cadillac en Porsche), en dat ofwel voor Spa of na afloop van de Franse etmaalrace.
Het mag geen verrassing heten dat vooral de Japanners misnoegd zijn door het bedenkelijke tafereel... dat natuurlijk wel voor een minder voorspelbare editie zal zorgen. Voor het brede publiek dus een goede zaak, voor de puristen een stuk minder.
Amerikaanse Safety Car
Alsof dat niet genoeg is om voor een boeiende 100ste verjaardag te zorgen, heeft ACO nog een trucje bedacht om de spanning aan te houden. Om de wedstrijd te neutraliseren blijven FCY (Full Course Yellow) en Slow Zones van toepassing, maar eventuele safety car-periodes zullen het peloton telkens weer helemaal bij elkaar brengen. Dat gebeurt in drie fases:1. Merging
Net als in het verleden zijn er drie safety cars in Le Mans: exemplaar A, B en C. Zij nestelen zich op willekeurige plaatsen in het peloton, zonder rekening te houden met wie aan de leiding ligt van de race of in de diverse categorieën. Van zodra het circuit weer veilig is, verdwijnen safety car B en C en neemt het volledige deelnemersveld plaats achter safety car A. Dat fenomeen heet 'merging'.
2. Pass-Around
Vervolgens - en over dit aspect van de vernieuwde neutralisatie kan weinig discussie bestaan - wil men vermijden dat de leiders in de drie categorieën een ronde cadeau krijgen op hun achtervolgers. Iedereen die zich in de rij voor de leider in zijn of haar divisie bevindt, mag het veld inhalen en opnieuw achteraan aansluiten. Die fase wordt 'pass-around' genoemd.
3. Drop-Back

Een langdurig proces dus, op papier vooral om een scenario als in 2017 te vermijden, toen de Porsche van Laurens Vanthoor zomaar een halve ronde cadeau kreeg. In de praktijk is het echter vooral om te garanderen dat niemand te gemakkelijk met de zege gaat lopen.
U mag drie keer raden wie ook hier de gebeten hond was...
Foto's: Geert Franquet, Niels Vaeck
Tweet