van der Horst

8H Bahrein: Sarah Bovy pakt pole - Toyota verslaat Peugeot in kwalificatie

Michelle Gatting, Sarah Bovy en Rahel Frey
Michelle Gatting, Sarah Bovy en Rahel Frey
Dit jaar was het al een mooi seizoen voor de Iron Dames, maar Sarah Bovy zette daar nog een extra voetnoot bij. De Brusselse reed met de Iron Dames Ferrari richting de pole in de GTE Am-klasse voor de 8 Hours of Bahrain en hield hiermee Ben Keating in de TF Sport Aston Martin af. In de strijd voor de algemene pole versloeg Brendon Hartley met de Toyota de Peugeot van Paul di Resta, terwijl RealTeam by WRT morgen als polesitter start in de LMP2 klasse.
Iron Dames - Ferrari 488 GTE
Iron Dames - Ferrari 488 GTE
Dat Bovy een experte is geworden in de kwalificatie, heeft ze nog maar eens bewezen in Sakhir. De Brusselse behaalde daar haar derde pole dit seizoen en de tweede in het FIA WEC. Al vrij vroeg in de sessie piloteerde zij de roze Ferrari richting de polepositie in de GTE Am-klasse, waardoor zij samen met Michelle Gatting en Rahel Frey morgen vooraan mag starten. Keating kwam niet dichter dan vijf tiende seconden op Bovy, terwijl Christian Ried de Proton Competition Porsche naar de derde plaats reed. Jan Heylen start morgen met de Proton Competition Porsche vanaf een twaalfde plaats.

Toyota GR010 Hybrid - Bahrein 2022
Toyota GR010 Hybrid - Bahrein 2022
In HyperCar heeft Toyota het heft terug in handen genomen, nadat Peugeot gisteren de betere was in de vrije trainingen. In een tijdspanne van vijf minuten wisselde de pole tussen vier wagens en het is de laatste van die groep die met de pole ging lopen, met dank aan Hartley. Hiermee zorgt hij er ook voor dat de Toyota #8 de leiding overneemt in de tussenstand van het kampioenschap van de zusterwagen, die niet voorbij de tijd van de Peugeot #93 geraakte en zo pas als derde zal starten met de Peugeot #94 naast zich. De Alpine start als vijfde, maar was maar liefst anderhalve seconde trager dan de polesitter.

Bij LMP2 werd er tot het einde van de sessie gevochten om de beste tijden. Will Stevens had namelijk JOTA op de voorlopige eerste plaats gezet, maar dat was buiten Norman Nato gerekend. De Fransman was op het einde van de sessie net 0.137 sec sneller dan de Brit, waardoor hij RealTeam by WRT hun tweede pole van het seizoen schonk. United Autosports start met dank aan Filipe Albuquerque als derde. De tweede wagen van WRT vertrekt morgen vanaf plaats acht.

Tot slot ging de pole in GTE Pro naar de Porsche #91 van Gianmaria Bruni. De Italiaan versloeg de AF Corse Ferrari van Antonio Fuoco met net geen drie tienden van een seconde, terwijl de Porsche #92 als derde eindigde. De kampioenschapsleider, de AF Corse Ferrari #51, kende wel een moeilijke kwalificatie naar het einde toe. Door een spin van Alessandro Pier Guidi kwam deze niet verder dan plaats vier. De Corvette vervolledigde de top vijf.

Foto's: Georges de Coster



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in FIA World Endurance Championship op vrijdag 11 november 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 8H Bahrein.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons