van der Horst

Dakar: Al-Attiyah voorwaardelijk gediskwalificeerd

Nasser Al-Attiyah - Toyota Hilux
Nasser Al-Attiyah - Toyota Hilux
Nasser Al-Attiyah kreeg een fikse voorwaardelijke straf in de Dakar Rally. De Qatarees bereikte het bivak maandagavond zonder datalogger. Als er nog een soortgelijke inbreuk zich voordoet wordt hij uit koers gezet. Hij moet ook 5.000 euro boete betalen.
Het werd even warm onder de voeten van Nasser Al-Attiyah, de wedstrijdleider in deze Dakar. De mecaniciens waren vergeten om de datalogger te koppelen aan de batterij. Volgens teambaas Jean-Marc Fortin wordt die elke avond losgekoppeld omwille van veiligheidsredenen. Die datalogger is nodig om te kijken of er niet te veel turbodruk gebruikt werd, wat niet kon nagegaan worden na de etappe van maandag.

Een diskwalificatie werd overwogen, maar de stewards achtten die sanctie buiten proportie en stelden dat in het verleden grotere inbreuken met minder zware sancties werden bestrafd. Ze gaan mee in het verhaal van een vergetelheid omdat er tot dusver geen problemen waren en Toyota Gazoo nog een hele rally de tijd heeft om aan te tonen dat het echt om een foutje ging en niet om een moedwillige actie. Mocht er tijdens het verder verloop van de Dakar Rally nog een gelijkaardige inbreuk worden vastgesteld, wordt de voorwaardelijke straf omgezet in een effectieve straf.

Foto: ASO - DPPIDit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Dakar Rally Raid op dinsdag 4 januari 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar.
  • 24 Hours of Zolder

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons