van der Horst

Dakar Classic: Winst voor Mogno / Drulhon - Feryn Dakar Sport beste Belgisch team

Mogno-Drulhon winnen de twee editie van de Dakar Classic
Mogno-Drulhon winnen de twee editie van de Dakar Classic
Gisteren viel na 12 etappes het doek over de tweede editie van de Dakar Classic dat inmiddels is uitgedraaid in een veelbelovende wedstrijd in de schaduw van de grote 'Dakar' met wagens van minstens 20 jaar oud. De Dakar Classic is een mix van navigatie en regularity met opgelegde gemiddelde snelheden, verdeeld over drie klassen en een aparte klasse voor trucks. Een specialiteit op zich, maar het vergt naast een correcte navigatie ook veel stuurmanskunst en ervaring in het racen door de woestijn. Alles moet kloppen en als je goed wilt presteren is het de kunst om zo weinig mogelijk tijd te verliezen en de opgelegde afstanden te respecteren.
Galpin-Galpin
Galpin-Galpin
Over de 12 verreden etappes zagen we acht verschillende dagwinnaars met het Spaanse duo Pina Garnatcha / Giralt Valero dat met hun Toyota Landcruiser viermaal het beste dagresultaat afleverde. Maar ze reden amper de eerste twee dagen aan de leiding stond. De derde en vierde dag van de monsterrally pakten ze veel strafpunten en zakten weg in het klassement. Ze werden uiteindelijk zesde algemeen en derde in de Klasse H2.
Hun landgenoten Fuster Pliego / Ramirez Moure pakten dan in hun Mercedes G320 drie dagen de leiding en scoorden tweemaal de beste dagprestatie. Zij gingen echter ook kopje onder in de zevende etappe met een pak strafpunten tijdens een waanzinnig spannend duel met het Franse duo Mogno / Drulhon. Het verschil voor de start van de zevende etappe was
Euvrard-Euvrard / Mercedes ML
Euvrard-Euvrard / Mercedes ML
amper één puntje. Mogno en Drulhon wonnen die etappe met hun Toyota Land Cruiser en kwamen aan de leiding. Ze behielden zes dagen en tot de finish hun leidersplaats en worden dus terecht de winnaars van deze tweede editie van de Classic Dakar voor wedstrijdwagens en trucks van minstens 20 jaar oud.
Fuster Pliego & Ramirez Moure werden uiteindelijk nog derde algemeen en wonnen de klasse H1 (low). De Franse familie Euvrard / Euvrard  reed een oerregelmatige wedstrijd en werd knap tweede en ook tweede binnen de klasse (intermediate). Op de vierde plaats algemeen en winnaars in klasse H3 (high) de Franse familie Galpin / Galpin.

Mercedes truck van Tom De Leeuw, Cédrec Feryn & Bjorn Burgelman
Mercedes truck van Tom De Leeuw, Cédrec Feryn & Bjorn Burgelman
Het eerste Belgische team is de truck van Feryn Dakar Sport met Tom De Leeuw / Cedric Feryn / Bjorn Burgelman met een schitterende achtste plaats algemeen en winst bij de trucks. Ze eindigden op amper 21 punten van de zesde plaats algemeen. Hun teammaten Koen Wauters en Pascal Feryn strandden op een voortreffelijke 12de plaats algemeen en net buiten het podium in klasse H2.


Koen Wauters & Pascal Feryn - Toyota Landcruiser
Koen Wauters & Pascal Feryn - Toyota Landcruiser
Normaliter hadden hier ook Dirk Van Rompuy en Jean-Marie Lurquin moeten tussen staan, maar zij moesten door ziekte noodgedwongen de handdoek in de ring gooien. Het VR Racing duo stond op dat moment na acht proeven op een zevende plaats algemeen en tweede in de klasse H1. Er moet worden gezegd dat de Belgen het voortreffelijk deden in een competitief deelnemersveld van 1³42 voertuigen.


Eric & Tom Claeys
Eric & Tom Claeys
Gewezen directeur generaal van VTM Erc Claeys en zoon Tom finishten met hun Toyota op een 34ste plaats algemeen, maar er had veel meer ingezeten met zelfs een zege in een RT. Maar ze liepen tot driemaal veel strafpunten op en hadden zelfs zicht op een plaats binnen de top van het gebeuren.


Lerner-Bosaert - Porsche
Lerner-Bosaert - Porsche
De Amerikaan Lerner met zijn Belgische co Sara Carmen Bossaert eindigden in hun Porsche op de 37ste plaats en waren het enige Belgische team dat erin slaagde om een dagklassement achter hun naam te schrijven.


Foto's: Dakar / Feryn Dakar SportDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Dakar Rally Raid op zaterdag 15 januari 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar.
  • Heinz Performance

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons