van der Horst

Dakar: Nasser Al-Attiyah wint de eerste slag

Nasser Al-Attiyah - Toyota Hilux
Nasser Al-Attiyah - Toyota Hilux
Nasser Al-Attiyah heeft een eerste kleine slag gewonnen in de Dakar Rally. De Qatarees toonde zich over een korte opwarmer van 20 kilometer de snelste. Hij ging Carlos Sainz en Brian Baragwanath vooraf.
Meer dan een opwarmertje was het niet. De lange verbinding tussen Jeddah en Ha'il werd gebroken met een intermezzo van 20 kilometer tegen de klok. Nasser Al-Attiyah toonde meteen zijn ambitie en klokte de snelste tijd. Audi debuteerde met een tweede tijd. Carlos Sainz moest amper 12 seconden prijsgeven. Brian Baragwanath zorgde voor een mooie verrassing door de derde tijd te klokken in zijn Century, op 36 tellen van de eerste dagwinnaar.

Henk Lategan zorgde voor een tweede Toyota in de top vier. De Zuid-Afrikaan klokte dezelfde tijd als zijn landgenoot. Sébastien Loeb vervolledigt de top vijf, op amper 1 seconde van een podiumstek. Een goed begin dus voor onze landgenoot Fabian Lurquin die Loeb navigeert.

Stéphane Peterhansel eindigde veertiende op ruim een minuut van de dagwinnaar. Alexandre Leroy eindigde 38ste, de familie Imschoot 52ste.

Guillaume de Mévius
Guillaume de Mévius
Guillaume de Mévius liet zich bij de lichte prototypes meteen opmerken met een vierde tijd, weliswaar zonder Tom Colsoul die positief testte op corona. Bij de motoren was Australiër Daniel Sanders de snelste, voor Pablo Quintanilla en Ross Branch. Bij de trucks scoorde Kamaz een perfecte 4 op 4. Met Peter Willemsen op 9 en Jan Van Der Vaet op 10 eindigden twee Belgen in de top tien.

Zaterdagavond is er nog een ceremoniële start in Ha'il. Morgen begint het echte werk met een stevige lus van 333km rond de startplaats waar navigatoren meteen een stevige kluif zullen aan hebben.

Foto: ASO - DPPI & Willy Weyens

 



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Dakar Rally Raid op zaterdag 1 januari 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons