van der Horst

De #426 AP Racing winnaar van een erg strategisch Franco Fun Festival

#426 AP Racing - Leburton/Diederickx/Piron/Piron
#426 AP Racing - Leburton/Diederickx/Piron/Piron
Revanche in Francorchamps! Twee jaar geleden nog ontroostbaar nadat ze als leider waren uitgevallen met benzinepech op enkele minuten van het einde, maar tijdens het Franco Fun Festival van afgelopen zondag klopten Martin Leburton en zijn teamgenoten Nathan Diederickx, Pierre en Gilles Piron (#426 AP Racing) de verzamelde tegenstand in de Fun Cup powered by Hankook, na een wedstrijd waarin vooral de strategen aan het werk werden gezet.
Een indrukwekkend deelnemersveld van 116 racekevers leek de voorbode te worden van een boeiende confrontatie op het Circuit de Spa-Francorchamps. De wedstrijd werd echter al in de openingsfase onderbroken door een crash van Olivier Parigi (#408 SKR). De Fransman werd met de helikopter en in stabiele toestand afgevoerd naar het ziekenhuis, waar hij verder wordt geobserveerd.
 
Na een pauze van meer dan anderhalf uur werd het licht weer op groen gezet voor een ingekorte versie van het Franco Fun Festival. Door de talrijke neutralisaties werd al snel duidelijk dat de beste strateeg weleens aan het langste eind zou kunnen trekken. Die voorspelling werd waarheid, toen Martin Leburton, Nathan Diederickx, Pierre en Gilles Piron (#426 AP Racing) dankzij een uitgestelde tankbeurt definitief in de spits van het peloton terechtkwamen. Een mooie revanche voor de benzinepech van twee jaar geleden. Ook toen was de #426 immers op weg naar de overwinning.
 
“Deze keer moest ik gelukkig geen brandstof sparen!” lacht Martin Leburton aan de voet van het podium. “Ik kon in de slotfase zelfs nog wat sneller, maar ik wou absoluut geen risico nemen in het verkeer. De wedstrijd was met een valse noot begonnen, maar buiten wat carrosserieschade achteraan konden we de wedstrijd probleemloos uitrijden. We winnen hier dankzij de prestatie van het hele team, dus niet alleen alle rijders, ook AP en Acome, en vooral ook onze nieuwe teammanager voor deze race, Alexandra Houbart.”
 
Op iets meer dan een halve minuut van de winnaars veroverden Benoit Dupont, Tristan Földesi, Edouard Chevalier en Enzo Ferrari een deugddoende eerste podiumplaats in de Fun Cup powered by Hankook. Met de #498 Compact Machinery by Leader waren ze de hele wedstrijd in de kopgroep te vinden, om in de slotfase naar voren op te rukken. Dankzij de derde podiumplaats deden Cédric Bollen, Matteo Raspatelli en Michael Leenders een goede zaak in het kampioenschap, aangezien de #280 Milo Socardenne van Kevin Caprasse, Lorenzo Donniacuo en Timo Van Impe bleef steken op de vijfde plaats.
 
De twee andere speerpunten van Milo Racing beleefden een wedstrijd om snel te vergeten. Guillaume Mondron, Gilles Verleyen en Simon Tourneur (#480 Milo Tourneur) vielen door een lekke band en pech tijdens de neutralisaties net buiten de top 10, terwijl de #446 van Fred Bouvy, Sébastien Kluyskens en Kevin Balthazar door een kapotte benzineleiding een kruis mocht maken over een mogelijke podiumplaats.
Fun: eveneens revanche voor Clubsport Racing
#415 Clubsport Racing - Lismont/Morlet
#415 Clubsport Racing - Lismont/Morlet
In Zandvoort kwam de #415 Clubsport Racing nog als winnaar over de streep, om vervolgens door een straf terug te vallen naar de tweede podiumplaats. Antoine Morlet en Matisse Lismont namen in Francorchamps op gepaste wijze revanche door het Fun-klassement op hun naam te zetten en bovendien vierde algemeen te worden. Het team uit Halle had op een gegeven moment meer dan een ronde voorsprong op de concurrentie in het algemene klassement, maar de neutralisaties in de slotfase vaagden het voordeel van het team uit Halle weg.
 
De #478 Why not? Racing van Nicolas Delencre en Christof Raes tikte als tweede aan na een fenomenele prestatie van beide rijders, maar de auto werd na de technische keuring uit de uitslag geschrapt. Het podium in de Fun-categorie werd op die manier vervolledigd door de #489 Milo HHH van de familie Hommerson en nieuwkomer Max van Splunteren, en de #291 PVT Motorsport van Jan Crommelinck, Pierre en Thomas Vauterin.
Pure: spannende driestrijd gewonnen door Eastkart by Acome
#278 Acome - Kukenheim/Kukenheim/Delhez
#278 Acome - Kukenheim/Kukenheim/Delhez
De overwinning in Pure, de klasse voor rijders die voornamelijk de Fun Cup op hun palmares hebben staan, ging naar de #278 Eastkart by Acome van de broers Mitchel en Dusty Kukenheim, in het gezelschap van Frédéric Delhez. Ze deden nipt beter dan de leiders in het kampioenschap: Raphael Bolle Debal, Benoit Arnaudet en Jean-Luc Vandormael (#487 AC Motorsport) herhaalden hun prestatie van Mettet en Zandvoort door ook in Spa tweede te worden.
 
Clubsport Racing leek met de #114 eveneens een strategische meesterzet te hebben gemaakt, al bleek het uiteindelijk niet voldoende om te zegevieren in de Pure-categorie. Philip Vandewalle, Jean-Luc Heymans en Olivier Aerts gingen wel naar huis met de bronzen medaille.
 
#254 DPW - Delmé/Simoné
#254 DPW - Delmé/Simoné
#105 Allsigns by SGRT - Koopmans/Descamps/Makowcynski
#105 Allsigns by SGRT - Koopmans/Descamps/Makowcynski
De zege in de Vintage-categorie (Fun Cup van de eerste generatie) was voor de #254 VFC by DPW van Kobe Delmé en Mathieu Simoné, terwijl de enige ingeschreven Retro-wagen (tweede generatie), de #105 Team Allsigns by SGRT.be (Jef Koopmans-Olivier Descamps-Raphael Makowcynski) even op een algemene top 10-notering leek af te stevenen. Een lege dieseltank in de slotronden maakte echter een einde aan het avontuur.
Biplace: drie op drie voor Car-Pass
Noch in Mettet, noch in Zandvoort, noch in Francorchamps was er kruid gewassen tegen de regerende Biplace-kampioenen van de #365 Car-Pass LRE by Comtoyou. Ook tijdens het Franco Fun Festival gingen Philippe Denis, Quentin Denis, Gautier Engisch, Stéphane Lémeret en Philippe Reynens dus met de zege aan de haal.
 
#365 Car-Pass - Lémeret/Engisch/Reynens/Denis/Denis
#365 Car-Pass - Lémeret/Engisch/Reynens/Denis/Denis
De zilveren en bronzen medailles waren respectievelijk voor de #380 Fun 4U by Acome van Vincent Deroanne, Gilles Vanderweyen en Pierre-Yves Collée, en de #361 Hurricane by Leader van Dimitri Rolin, Christian Gengoux en Dimitri De Regge. Pierre-Yves Rosoux, Francis Plunus en Michael Lottefier (#342 Milo Monster Trendy) kwamen als derde over de meet, maar de bronzen medaille ontglipte hen door een straf vanwege een te korte rijbeurt.
 
De voorbereiding is achter de rug en dus is het nu aftellen naar de 25ste editie van de Hankook 25 Hours Fun Cup op het mooiste circuit ter wereld. Opgelet, eerst is er nog de afspraak op het bijzonder uitdagende circuit van Charade, waar de Fun Cup powered by Hankook neerstrijkt op 17 en 18 juni.

Fun Cup press



  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons