van der Horst

Een meer dan positieve bilan voor Benjamin Paque in de Porsche Mobil 1 Supercup

Benjamin Paque - CLRT
Benjamin Paque - CLRT
Afgelopen weekend was Benjamin Paque aan de finale van de Porsche Mobil 1 Supercup 2023 toe en dat op het bekende Autodrome van Monza. En na een snelste tijd in de vrije trainingen, een startplaats op de eerste rij en een top 3 tijdens de race, tot een andere deelnemer hem uit de wedstrijd kegelde, was het bilan van Monza indrukwekkend. In 2022 zagen we de jonge Luikenaar nog in de Porsche Sprint Challenge France en nu acteert hij op een heel ander niveau…
Benjamin Paque - CLRT
Benjamin Paque - CLRT
Dit seizoen in dePorsche Mobil 1 Supercup is een mooi menselijk en sportief avontuur geweest”, vertelt Benjamin Paque. “Ik heb enorm veel opgestoken van mijn deelname aan het Rookie Programma van Porsche Motorsport, waar de ondersteuning van Marco Seefried zeer belangrijk is geweest. In ieder seizoen zijn er moeilijke momenten en zijn coaching is er op gericht om de weerbaarheid van de jonge rijders te versterken. Op het moment dat we met het team CLRT, de beslissing namen om aan de Porsche Mobil 1 Supercup deel te nemen, toonden sommige mensen zich sceptisch. Maar wanneer ik er nu op terugblik, was dat een prima beslissing. In het begin van het seizoen, in Monaco of op de Red Bull Ring, reed ik in het midden van het startveld en vanaf dan – met uitzondering van de races in Zandvoort waar het niet verliep zoals gewenst – heb ik veel progressie gemaakt. Dat werd duidelijk in Boedapest, Spa, en natuurlijk Monza. In Monza stond ik op de eerste startrij naast Harry King en voor Larry ten Voorde, de dubbele kampioen, en voor Bastian Buus, de latere kampioen. Dat is iets dat je vertrouwen een enorme boost geeft. Ik ga nu de rest van het seizoen van de Porsche Carrera Cup France afwerken en dat in zeer goede omstandigheden. De meetings in het kader van de F1-wedstrijden staan bol van de gevechten in het veld, de sportieve stress en dragen enorm tot je ervaring bij. Op die manier heb ik veel progressie kunnen boeken en vooraf had ik met beide handen getekend om dergelijke resultaten te behalen. Ik ben ook als tweede in het Rookie Programma geëindigd, waar naast de uitslagen ook heel wat andere parameters meetellen. Ik denk dat ik daar erg fier op mag zijn.” 

Benjamin Paque - CLRT
Benjamin Paque - CLRT
Met zes raceweekends in twee maanden, heeft Benjamin amper de kans gehad om even op adem te komen en dat zal de komende weken ook niet het geval zijn. “Ik stel me niet al te veel vragen en ben er me echt wel van bewust dat ik heel wat geluk heb om op zo’n hoog niveau in de autosport te kunnen acteren”, gaat de jonge rijder verder. “Ik val in herhaling, maar in het kader van hetRookie Programma van Porsche, levert Marco Seefried echt prima werk met de jonge rijders. Hij geeft je het nodige vertrouwen en dat heeft me toegelaten om de finale in Monza zeer sereen aan te vatten, te midden van alle tenoren van de Porsche Mobil 1 Supercup. Ik stond op de eerste startrij in Monza en we hadden een strategie opgesteld die prima heeft gewerkt. Marco had me ingefluisterd dat King er alles aan zou doen om zijn eerste plaats te behouden en dat ten Voorde zeer agressief uit de hoek zou komen om alsnog te winnen en zo een kans op de titel te behouden. Bij de start bleef King inderdaad vooraan, terwijl ten Voorde me driemaal aangetikt heeft in amper twee bochten. Ik heb hem dan ook laten gaan en was goed in staat om in zijn spoor te blijven. Het incident waarbij de jonge Loek Hartog meerdere andere deelnemers uit de wedstrijd kegelde, is dan ook jammer. Hij heeft ervoor gezorgd dat ik mijn eerste podium niet heb kunnen concretiseren. Jammer, maar op mijn 18 denk ik dat het belangrijk is te kunnen vaststellen dat ik hier mee kan, daar waar ik in 2022 nog aan de Franse Porsche Sprint Challenge deelnam, waar ik heb kennisgemaakt met de Porsche 992 GT3 Cup. Laat ons zeggen dat ik ondertussen heel wat watertjes heb doorzwommen. Dit alles was niet mogelijk geweest zonder team CLRT, onder leiding van Come Ledogar, die ik dan ook wil bedanken. Hetzelfde geldt voor Lionel Hansen en AUGUST by NGT. Ik heb met hen niet alleen aan drie manches van de Porsche Carrera Cup Benelux deelgenomen, maar zij hebben ook voor een wagen gezorgd voor een extra testdag op Monza, vlak voor de finale van de Supercup, die ik met CLRT heb afgewerkt. Gezien de steun die ik van zo’n mensen krijg, weet ik nu dat ik nog progressie wil maken en het beste van mezelf wil blijven geven.”
 
Benjamin trekt nu richting de Red Bull Ring in Oostenrijk, waar de Carrera Cup France aan het tweede deel van het seizoen zal beginnen. Ondertussen wordt er ook al aan 2024 gedacht... “Ik wil opnieuw in de Porsche Mobil 1 Supercup uitkomen”, lacht Benjamin. “De rijtijd is er eerder beperkt, maar deze competitie die steeds in kader van de Europese F1-wedstrijden wordt gehouden, is de meeste competitieve merkencup ter wereld. Je leert er erg veel in weinig tijd en dat is essentieel. Bovendien weet je dat Porsche Motorsport alles noteert wat er gebeurt.”

Ondertussen is het dus tijd voor de Red Bull Ring waar Paque al eerder aan het werk was in het kader van de Porsche Supercup. Dat laat het beste verhopen voor de races van dit weekend.

Benjamin Paque PressDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Circuit Internationaal op woensdag 6 september 2023.
  • LTF

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons