van der Horst

Eifel Rallye Festival laat rallygeschiedenis herleven

Darryn Snooks - Datsun Violet 710
Darryn Snooks - Datsun Violet 710
Morgen, donderdag, start in het Duitse Daun de tiende editie van het Eifel Rally Festival ook gekend als “het grootste rijdende museum van de rallysport”. Maar liefst 150 wagens en een aantal rallysterren van weleer laten de rallyfans drie dagen wegdromen in pure nostalgie. Een bonte mix van de “originele bolides” van destijds en “lookalike replica’s”. Sommige auto’s staan ook borg voor hele straffe verhalen, zoals verrijzenis van een originele Lancia Stratos van Sandro Munari en een Datsun 710SS die helemaal van de andere kant van de wereld naar Daun reisde om deel te nemen aan het Eifel Festival.
  • Powercars

De wedergeboorte van de Munari Stratos uit 1975

De Lancia Stratos van Sandro Munari als kennel
De Lancia Stratos van Sandro Munari als kennel
Sandro Munari en zijn co-piloot Lofty Drews werden met hun Lancia Stratos tweede in de Safari Rally van 1975, na een bewogen wedstrijd. Het legendarische verhaal gaat dat co-piloot Drews een lift kreeg van een privé-auto en op zoek ging naar de Lancia-service waar hij om nieuwe wielen vroeg. In een privé-auto volgeladen met drie reservewielen en -banden, baande hij zich vervolgens een weg terug naar Munari, die de Stratos onderweg had moeten parkeren met nog maar één band over. In 1976 werd hun Stratos als testauto gebruikt en werd er gecrasht. De Keniaan Sergio Lolli kocht het verongelukte wrak, haalde hem uit elkaar en wilde hem weer opbouwen. De onderdelen lagen echter verspreid in zijn tuin en er is een legendarische foto uit 1990 toen zijn honden de cockpit van de Stratos als kennel gebruikten. Ondertussen waren al bepaalde onderdelen van de Stratos uit z’n tuin gestolen. Lolli zou vervolgens een aantal onderdelen - waaronder de onvervangbare carburateurs - terugkopen van de dieven. Lolli's zoon Ezio voltooide de puzzel en verzamelde alle onderdelen en verscheepte ze van Nairobi naar een restaurateur in Italië. Nu, zeventien jaar later, is het werk voltooid en is de Stratos helemaal opnieuw opgebouwd zoals destijds in de Safari van 1975. Na 47 jaren viert de “Munari Stratos” zijn wedergeboorte in het Eifel Rallye Festival. Voormalig co-piloot Lofty Drews, inmiddels tachtig jaar oud, wilde deze gelegenheid niet missen en reist vanuit zijn huidige woonplaats in Australië naar Daun. Hij zal op het Festival opnieuw z’n plaats innemen aan de rechterkant naast Ezio Lolli in de Stratos met het startnummer #140.

Van 'Down Under' naar Daun

De verste reis naar de Vulkaaneifel wordt echter gemaakt door een andere Australiër, Darryn Snooks, die samen met Tracey Dewhurst een Datsun Violet 710 uit 1977 zal besturen. In 2005 ontdekte Snooks in Nieuw-Zeeland een Datsun 710 SSS in uitstekende staat. En zo begon een lang project om een getrouwe kopie te bouwen van de originele 710 SSS fabrieksauto. Een wereldwijde zoektocht naar onderdelen betekende dat de heropbouw bijna acht jaar duurde vooraleer alle nodige stukken gevonden werden om de zeer zeldzame motor met dubbele nokkenas opnieuw op te bouwen. Darryn: "Toen we met de bouw van de auto begonnen, hadden we een vage droom om onze Datsun misschien ooit naar Europa te brengen. Omdat ik in Australië woonde en opgroeide en opkeek naar legendes als Stig, Ari, Henri en Walter, was het een droom van mij om daar ook ooit van de partij te zijn." Na een eerdere poging in 2020, heeft de 'Aussie' zijn Datsun opnieuw in een container verscheept om deel te nemen aan het Eifel Rallye Festival. Uitkijken naar wagen #135!

--- Deelnemerslijst Eifel Rally Festival 2022 (PDF) ---

Foto's: Eifel Rally Festival



Dit artikel werd gepubliceerd door Stephan Lesuisse in Rally Internationaal op woensdag 20 juli 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Eifel Rallye Festival.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons