van der Horst

F1: Leclerc plaatst Ferrari bovenaan na tweede testdag

Charles Leclerc - Ferrari
Charles Leclerc - Ferrari
Charles Leclerc (Ferrari) heeft de snelste tijd neergezet op de tweede F1-testdag van 2022 op het Circuit de Catalunya in Barcelona. Hoewel zijn snelste tijd bijna drie seconden trager was dan de rondetijd die Lewis Hamilton (Mercedes) vorig jaar de pole bezorgde, zette hij vermoedelijk een competitieve tijd neer in de nieuwe configuratie, amper een tiende trager dan Lando Norris’ (McLaren) snelste tijd gisteren, die dat met zachtere C4-banden gedaan had. De Ferrari-rijder was twee tienden sneller dan Pierre Gasly (Alpha Tauri), die zijn rondetijd realiseerde met de C4-compound. De Fransman legde overigens het meeste ronden af van allemaal, namelijk 147.
Gasly slaagde er trouwens bijna in om de snelste tijd neer te zetten. In het laatste halfuur van de dag zette de Alpha Tauri-rijder heel degelijke sectortijden neer, maar in de laatste sector verloor hij tijd door dicht achter Sergio Perez (Red Bull) te rijden. Hij strandde zo één tiende van de besttijd van Leclerc op dat moment. Later ging Leclerc nog een tiende sneller om dus twee tienden onder de tijd van de Fransman te blijven.
 
Daniel Ricciardo - McLaren
Daniel Ricciardo - McLaren
Daniel Ricciardo (McLaren) zette de snelste tijd neer in de voormiddag en verbeterde die nog in de namiddag door de C4-bandencompound te gebruiken en eindigde zo als derde in de eindtabellen. Hij werd gevolgd door George Russell (Mercedes), die in de namiddag het stuur van Hamilton overnam. Hij ging amper één honderdste sneller dan Carlos Sainz (Ferrari), die zijn tijd in de voormiddag had gerealiseerd en zo de top vijf afsloot.
 
Sebastian Vettel (Aston Martin) nam in de namiddag plaats in de groene bolide en moest al meer dan een seconde toegeven ten opzichte van de besttijd. Met zijn zesde snelste tijd versloeg hij Perez met ruim zes tienden. De Mexicaan kende dan ook geen probleemloze dag. Hij veroorzaakte in de voormiddag de eerste rode vlag van het jaar en Red Bull had enkele uren nodig om het probleem aan de wagen te herstellen.
 
Nikita Mazepin (Haas) was achtste snelste maar veroorzaakte halverwege de namiddag ook een rode vlag situatie. De Rus kwam tot stilstand in bocht 9 en zijn bolide bleek een probleem te hebben met de benzinepomp. Hij kon na een uur zijn weg terug verderzetten en liet zijn snelste tijd op het einde van de sessie noteren om zo nog net voor Williams-rijder Alex Albon te finishen. Haas zal morgen overigens zonder de logo’s van Uralkali op de wagen testen, als gevolg van de Russische invasie in Oekraïne.
 
Guanyu Zhou - Alfa Romeo
Guanyu Zhou - Alfa Romeo
Rookie Guanyu Zhou (Alfa Romeo) was vandaag voor het eerst te zien in de koningsklasse van de autosport. Hij sloot de top tien af en kon zo het tijdverlies van teamgenoot Valtteri Bottas in de voormiddag gedeeltelijk goedmaken. Hij legde 71 ronden af, zijn teammaat 21.
 
De Canadezen Nicholas Latifi (Williams) en Lance Stroll (Aston Martin) zetten de elfde en twaalfde snelste tijd neer, terwijl ook Mick Schumacher (Haas) binnen diezelfde tiende finishte.
 
Lewis Hamilton - Mercedes
Lewis Hamilton - Mercedes
Esteban Ocon (Alpine) was vandaag de eerste rijder die de kaap van honderd ronden bereikte, wat de betrouwbaarheid van de nieuwe Renault-motor bevestigde, maar hij kwam niet verder dan de veertiende tijd.
 
Helemaal achteraan eindigde het voormalig Mercedes-duo Bottas-Hamilton. Hamilton was laatste nadat hij amper veertig ronden kon neerzetten.

Foto's: Georges De Coster



Dit artikel werd gepubliceerd door Rutger Vanhee in Formule 1 op donderdag 24 februari 2022.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons