van der Horst

Macau: Rob Huff is de wereldkampioen toerisme 2012

Robert Huff - Chevrolet
Robert Huff - Chevrolet
Van op de pole voor race 1 vertrok Rob Huff als favoriet op een circuit waar hij al vijf overwinningen behaalde, maar op de verraderlijke piste van Macau kan van alles gebeuren en is niets op voorhand beslecht. Dat ondervond Huff in die eerste race waar hij voldoende had aan een podiumplaats om de titel veilig te stellen. Na een gelukte poging om alsnog de leiding over te nemen van zijn teammaat Muller, verslikte de Brit zich en knalde hij in de vangrails. Als negende vertrokken in de tweede race deed Huff het kalmer aan en klom langzaam op tot de tweede plaats, voldoende om gekroond te worden tot wereldkampioen. Yvan Muller en Alain Menu waren de winnaars van de twee races.
  • Powercars
Bij de start van race 1 nam Yvan Muller de leiding voor Huff, Menu, Tarquini en Monteiro. Achteraan in het veld verliep de start minder vlot. Michelisz ging in de eerste bocht de vangrail in en de achtervolgers reden zich vast in de daaropvolgende chaos waardoor de zes eersten weg konden rijden van de rest van het veld. Ondertussen ontspon er zich een heftige strijd om de leiding tussen de drie Chevrolet’s, terwijl Monteiro het gevecht volgde van op enige afstand. In de vierde ronde passeerde een laat remmende Huff de leidende wagen van Muller, maar knalde wat verder de vangrails in en moest de wedstrijd verlaten. Muller en Menu vochten het dan verder uit onder hun twee, de Fransman kon de Zwitser achter zich houden en won. Een resultaat waarbij beide Chevrolet rijders zich terug in de running plaatsten voor de titel. Tiago Monteiro haalde verbluffend het podium voor Honda en dat in wat voor de Japanse constructeur slechts een testjaar is.

Uitslag race 1 FIA WTCC 2012 Macau

1. Yvan Muller (Chevrolet Cruze 1.6T)
2. Alain Menu (Chevrolet Cruze 1.6T)
3. Tiago Monteiro (Honda Civic)
4. Gabriele Tarquini (SEAT Leon)
5. Darryl O’Young (Chevrolet Cruze 1.6T)
6. Tom Coronel (BMW 320 TC)
7. Franz Engstler (BMW 320 TC)

Rob Huff kon zich geen fout meer permitteren in race 2 en de Brit startte dan ook zo voorzichtig van uit negende positie dat hij onmiddellijk twee plaatsen verloor. Ondertussen pakte Norbert Michelisz de leiding van de wedstrijd, maar niet voor lang. Al in de derde ronde ging Menu hem voorbij, maar Huff was ondertussen al opgeklommen naar de zesde positie. Niet lang daarna kregen we opnieuw een safety-car op de baan nadat de Cruze van MacDowall zwaar in de muur belandde na een duwtje van Muller. De Fransman zag nog net Huff voorbijgaan voor de race voor vier ronden geneutraliseerd werd. Nog maar juist herbegonnen, moest de race opnieuw onderbroken worden nadat Oriola de BMW van Michelisz ramde en beide wagens in de banden belandden. Huff schoof daardoor op naar plaats twee en op deze plaats rolde hij dan ook langzaam over de streep. Chevrolet maakt het seizoen compleet met een tripel overwinning en sluit nu het hoofdstuk WTCC definitief af. Honda kan na de derde en vierde plaats van Monteiro met gerust gemoed vooruitblikken naar 2013 waar het merk een serieuze kandidaat wordt voor de titel.

Uitslag race 2 FIA WTCC 2012 Macau

1. Alain Menu (Chevrolet Cruze 1.6T)
2. Rob Huff (Chevrolet Cruze 1.6T)
3. Yvan Muller (Chevrolet Cruze 1.6T)
4. Tiago Monteiro (Honda Civic)
5. Darryl O’Young (Chevrolet Cruze 1.6T)
6. Franz Engstler (BMW 320 TC)
7. Alexei Dudukalo (SEAT Leon)

Foto: GM CompanySchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in FIA World Touring Car Championship op maandag 19 november 2012.
  • VR Racing

Copyright 2000-2019 Autosport.be - Contacteer ons