van der Horst

Funyo wil eerste stappen zetten in de Benelux

Funyo SP05 EVO
Funyo SP05 EVO
Het is een nieuw jaar en dan is het telkens ook weer uitkijken naar welke teams, welke piloten maar ook welke wagens zullen deelnemen aan de verschillende nationale kampioenschappen. Zo ook bij Funyo Sport, een Franse wagenbouwer die sinds 1999 maar liefst 220 proto's bouwde en daar ook mee in verschillende kampioenschappen uitkomt. In Frankrijk is de wagen al in drie competities actief en nu wilt men uitbreiden naar de Benelux, met hulp van Borremans Engineering. Tijdens de International Racingshow te Waregem kon Autosport.be spreken met Christophe Ryheul, actief bij Borremans Engineering.
Funyo, dat onder leiding staat van Romain Angebeau, kan al rekenen op drie kampioenschappen waarin het in Frankrijk actief is. Naast een sprintkampioenschap, heeft men ook een endurance-kampioenschap en mogen de wagens deelnemen in klimwedstrijden. Nu wil men uitbreiden naar de Benelux en gaat men daarvoor samenwerken met Borremans Engineering die dienst doet als verdeler: "Het doel dit jaar is om toch één of twee wagens aan de start te krijgen in de Supercar Challenge, oftewel voor een aantal wedstrijden oftewel voor een volledig seizoen.": Start Ryheul. "Op termijn hopen we dit uit te breiden naar zeven of acht wagens en dan misschien later een aparte klasse op te starten onder de paraplu van de Supercar Challenge.". Dat de keuze op de organisatie van Dick van Elk valt is niet geheel onverwacht gezien Borremans ook ondersteuning biedt in de Ford Fiesta Sprint Cup.

Funyo SP05 EVO
Funyo SP05 EVO
De wagen, de Funyo SP05 EVO, kan met een Peugeot 308 GTI Turbo 1,6 liter motor rekenen op de nodige kracht van 270 PK en haalt een topsnelheid van 250 km/u. Hoewel de wagen nog onder een CN klasse gecategoriseerd kan worden, zijn er enerzijds minder technische snufjes op de wagen dan in bijvoorbeeld een Norma, maar anderzijds is hij wel goedkoper. Daardoor heeft men ook een specifiek doelpubliek voor de wagen: "We mikken vooral op karters en rijders die bijvoorbeeld uit de Fiesta Sprint Cup die een stap hogerop willen. Vooral om de Funyo als een nodige tussenstap aan te bieden, zowel op sportief alsook financieel vlak." Het eerste optreden zou normaal gezien plaats vinden tijdens persdag van de Supercar Challenge op Circuit Zolder begin maart. Daarnaast zal ook de Endurance Cup een stop maken in België, waarbij ze in Spa-Francorchamps het circuit zullen delen met de Supercar Challenge midden oktober.

Foto's: Thomas SmetsDit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Circuit Nationaal op zondag 9 januari 2022.
  • Powercars

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons