van der Horst

Gulf 12H: 2 Seas houdt met 1-2 uitzicht op tweede opeenvolgende zege

2 Seas Motorsport - Mercedes-AMG
2 Seas Motorsport - Mercedes-AMG
Aan het einde van de eerste van twee wedstrijden over zes uur is het 2 Seas Motorsport dat de Gulf 12 Hours 2022 leidt. Het Brits-Bahreinse Mercedes Customer Racing Team ligt op het Yas Marina Circuit in Abu Dhabi comfortabel op kop met de Pro-wagen #1 van teameigenaar Isa Al Khalifa, Ben Barnicoat en Martin Kodrić, enkele tellen voor de Pro-Am zusterbolide #66 die Ian Loggie deelt met Morgan Tillbrook en Casper Stevenson. De AF Corse Ferrari van Eddie Cheever, Alessandro Cozzi en Giorgio Sernagiotto heeft virtueel de laatste podiumplaats in handen. Voor Dries Vanthoor wordt het een editie om snel te vergeten, na een ongeplande start van uit de pitlane, een remprobleem en een stukke versnellingsbak.
2 Seas Motorsport heeft de wedstrijd stevig in handen en niets lijkt hen van een nieuwe zege te kunnen houden. Het team heeft niet enkel beide ijzers nog in het vuur, het zijn eveneens de enige twee wagens die nog in dezelfde ronde zitten. In de slotminuten kwam de leider uit voorzorg nog naar de pitlane met een trage leegloper, zonder evenwel de leiding te verliezen.

De Baron Motorsport Ferrari van Tommy Lindroth, Philipp Baron en Mikkel Mac Jensen leek de race als derde te gaan eindigen, tot ze op vijf minuten van het einde een aanrijding kenden met de laatste bolide in de race, de Century Motorsport BMW M4. AF Corse bedankte en ligt zoals gemeld virtueel op het podium, op twee ronden achterstand van het Mercedes-duo. De wagen voelt evenwel de hete adem in de nek van de VR46 Ferrari van Luca Marini, Alessio Salucci en de voor Valentino Rossi invallende David Fumanell en de SPS Automotive Performance Mercedes #88 (Baumann/Pierburg/Lenz). De Baron-Ferrari die teameigenaar Philipp Baron deelt met Tommy Lindroth en Mikkel Mac Jensen verloor in het incident in de eindfase uiteindelijk een extra ronde en viel terug tot P8, na de Akka ASP Mercedes-AMG en de AF Corse Ferrari #61. In GT4 leidt Greystone GT met één ronde bonus op de twee Century bolides die onderling ook één verschil tellen.

Wedstrijdverloop - pech voor Vanthoor

Na drie kwartier racen crashte de Kessel Racing Ferrari #11 uit de race toen Roberto Pampinini trachtte om de Kessel Racing Ferrari #51 te passeren net voor de nieuwe bocht 9. Daarnaast verloor de SPS Automotive Mercedes van Kenny Habul, Mikael Grenier en Maro Engel veel tijd toen de Duitser de wagen naar de box moest sturen om een demper te herstellen. Het werd verder een relatief rustige wedstrijd, maar in eerste instantie niet voor Dries Vanthoor. Teamgenoot Murod Sultanov nam de start, maar verloor twee ronden op de leider. Alex Aka en Vanthoor namen nadien respectievelijk het stuur over en knaagden aan de achterstand, tot Aka opnieuw instapte en veel tijd verloor bij die pitstop met een stukke remschijf rechtsachteraan. Al het harde werk van Vanthoor in de vuilbak, maar de kelk was nog niet leeg... Aka zou wat later de Attempto Audi R8 LMS aan het W Hotel parkeren met een defecte versnellingsbak.

De teams krijgen nu een tweetal uur om herstellingen uit te voeren. Straks, rond 14u30 Belgische tijd, start het tweede deel van de Gulf 12 Hours, waarbij de onderlinge verschillen worden uitgevlakt, maar de ronden voorsprong behouden blijven. Die wedstrijd is live te volgen via YouTube.

--- Uitslag Race 1 Gulf 12 Hours 2022 (pdf) ---

Foto: 2 Seas Motorsport



Dit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Circuit Internationaal op zaterdag 8 januari 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Gulf 12 Hours.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons