van der Horst

Motorsport Games: De 21 Belgen in Frankrijk: deel 2

Belgische delegatie FIA Motorsport Games 2022
Belgische delegatie FIA Motorsport Games 2022
De eerste dag van de tweede editie van de Motorsport Games kan beginnen. De eerste disciplines werkten donderdag hun eerste trainingen af, terwijl de meesten op vrijdag hun wedstrijden starten. Het wordt een enorm drukke bedoening gezien er 463 piloten deelnemen aan deze FIA Motorsport Games, waaronder 21 Belgen. Gisteren kon u al het eerste deel lezen van ons overzicht, vandaag verneemt u meer over de overige landgenoten die in Frankrijk in actie komen.
Tom Rensonnet/Loïc Dumont - Renault Clio Rally4
Tom Rensonnet/Loïc Dumont - Renault Clio Rally4
Rally maakt ook zijn debuut op deze tweede editie van de FIA Motorsport Games, met Rally2 en Rally4 die centraal staan. Ook hier wordt  België vertegenwoordigd. Cédric de Cecco gaat samen met Jérôme Humblet ons land vertegenwoordigen met zijn Citroën C3 Rally2. De Cecco proefde al geregeld van de WRC2 de afgelopen jaren, al hield hij het dit jaar relatief rustig. Zijn voornaamste concurrenten worden Turkije met Orhan Avcioglu, overigens kampioen in eigen land, en thuisrijder Mathieu Arzeno. Ook in Rally4 moeten we Tom Rensonnet met Loïc Dumont in het oog houden. Op papier heeft de RACB National Team-piloot van alle rijders de meeste overwinningen behaald dit jaar  met zijn vertrouwde Renault Clio Rally4. Mogen we dromen van een medaille? We komen het zaterdagavond te weten.

Lorens Lecertua
Lorens Lecertua
In Formule 4 verdedigt Lorens Lecertua onze kleuren. De jongeman uit Namen nam dit jaar voor het eerst deel aan het Frans F4-kampioenschap en besloot het seizoen met een twaalfde plaats. Al zal het niet makkelijk worden met namen als Charles Wurz en Andrea Kimi Antonelli op de deelnemerslijst. De Oostenrijker en Italiaan domineerden het Italiaans en Duits F4-kampioenschap, terwijl ook met Julius Dinesen de Deense F4-kampioen van de partij is. Het wordt geen makkie in één van de drukst bezette klasse van de Games, maar in evenementen als deze kan men altijd een tikkeltje meer, hopelijk is dit ook het geval voor Lecertua.

Mikhail Illyuk - Nissan 200SX
Mikhail Illyuk - Nissan 200SX
De Drift Cup staat dit weekend  voor show. Dertig piloten smijten zich letterlijk in de bochten en zullende nodige rubbers opbranden. Voor ons land waagt Pieter van Hoorick met een BMW E46 Coupé zijn kans. Van Hoorick zit al lang in het drift-wereldje en was in een ver verleden ook een vaste waarde in de Skylimit Drift Cup van Andy Jaenen. Ook voor hem wordt het lastig. Zo is de winnaar van de eerste editie, de Oekraïner Dmytro Illiuk, terug van de partij. Maar zijn er ook nieuwe namen zoals de Let Kriistaps Bluss en de Duitser Gerson Junginger. Opvallend ook: Jakub Przygoński, de Poolse Dakar-piloot, is eveneens van de partij. Uitkijken hoe het daar allemaal verloopt.

In zowel de Auto Slalom Cup als de Karting Slalom Cup kan het alle kanten op. Drie jaar geleden maakte de wereld kennis met deze laatste discipline en hoewel Duitsland een streepje voor had, gingen Nederland en België  met de mooiste medailles lopen. Dit jaar kunnen Romy de Groote en Dario Pernov zich naar de finale werken. Lyssia Baudet en Dylan Czaplicki zullen hetzelfde proberen in de Auto Slalom, al noteren we met 25 landen een serieus deelnemersveld. Iedereen krijgt wel een Opel Corsa-e Rally zodat puur het talent het verschil zal maken.

Dries Vanthoor
Dries Vanthoor
Last but not least de créme de la créme van deze FIA Motorsport Games: de GT Sprint Cup. In België géén gebrek aan  GT-piloten met wereldfaam, wat de keuze er niet makkelijker op maakte.  Uiteindelijk werd het Dries Vanthoor die ons land mag vertegenwoordigen. Met winst in de 24 uren van de Nürburgring en zijn derde algemene winst op rij in de Fanatec GT World Challenge Europe Sprint Cup, zou je denken dat hij toch topfavoriet is voor deze klasse. Maar met tegenstanders als Mirko Bortolotti (Italië), Matt Campbell (Australië), Daniel Juncadella (Spanje), Tristan Vautier (Frankrijk), Luca Stolz (Duitsland) en Ayhancan Güven (Turkije) wordt het lang geen eenvoudige klus voor de Belg.  

Géén landgenoten in Historic Rally en GT Cup, al volgen we de komende dagen ook deze disciplines voor u op.

Foto's: FIA Motorsport Games - RACB National Team - Lorens Lecertua Press - Georges de Coster



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Circuit Internationaal op donderdag 27 oktober 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Motorsport Games.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons