van der Horst

New Race Festival is al veertig jaar een vaste waarde op Circuit Zolder

Start BRCC New Race Festival 2014
Start BRCC New Race Festival 2014
Op 18 april 1982, exact 40 jaar geleden, werd op Circuit Zolder voor het eerst het New Race Festival gehouden, toen met onder meer het Belgische kampioenschap voor productiewagens. Vandaag doet Circuit Zolder het nog steeds, met heel wat series van eigen bodem en met vooral voor elk wat wils. Het Belcar Endurance Championship, de Belcar Historic Cup en de Belcar Skylimit Sprint Cup doen het samen met de Nederlandse Historic Monoposto en samen zijn ze goed voor meer dan 300 minuten raceplezier op zondag 15 mei, terwijl alle chronoritten op zaterdag 14 mei afgewerkt worden.
TWR Jaguar XJS Group A
TWR Jaguar XJS Group A
Even een reis door de tijd naar 18 april 1982, met het New Race Festival dat vooral de inhuldiging betekende van de nieuwe pitlane en het nieuwe gebouw boven de stands op Circuit Zolder. Tijdens het New Race Festival ging de winst in het Belgische Groep A-kampioenschap naar de bekende Brit Tom Walkinshaw in een legendarische Jaguar XJS, maar op de deelnemerslijst van de diverse races stonden ook de lokale held Albert Vanierschot of nog de ‘vaders van’ zoals Eddy Joosen en Freddy Vanbellingen. Nu, 40 jaar later, staat het New Race Festival nog steeds in het teken van de nationale autosport.
 
Op 14 en 15 mei is het op Circuit Zolder ook feest, niet alleen om 40 jaar New Race Festival te vieren, maar ook omdat het publiek zonder beperkingen weer volop van de autosport kan genieten. De zon zal alvast op de afspraak zijn en in de timing is amper nog plaats voor een minuut rust.
 
Driemaal eigen karakter 
Wat betreft de nationale autosport zijn er dit weekend de eerste wedstrijden van het Belcar Endurance Championship, de Belcar Historic Cup en de Belcar Skylimit Sprint Cup, drie zeer verschillende competities met ieder hun eigen karakter.
 
Uiteraard gaat het in het Belcar Endurance Championship om de uithouding, met een wedstrijd van 125 minuten.


Belgium Racing Team - Porsche 992 GT3 Cup
Belgium Racing Team - Porsche 992 GT3 Cup
125 minuten is zeer lang de traditionele afstand geweest van het Belcar Endurance Championship”, legt Harry Steegmans, Algemeen Directeur van Circuit Zolder uit. “Bovendien gaan we ook terug naar de historische indeling van ons nationaal uithoudingskampioenschap, met toerwagens en GT-wagens, verdeeld in tweemaal twee klassen: GTA en GTB naast TA en TB. Later deze week komen we met de startgrid voor de eerste wedstrijd en die oogt na een jaar hard werken veelbelovend. De stap naar de traditie van het kampioenschap is voor ons alvast de goede geweest.” Het groene licht van de eerste manche van het seizoen gaat aan om 13u05, na een gridwalk van een half uur tussen 12u20 en 12u50.
 
En nu sprinten 

Belcar Historic Cup - American Festival 2021
Belcar Historic Cup - American Festival 2021
De Belcar Historic Cup is uiteraard voorbehouden aan de iets oudere wagens, met ook hier diverse klassen. Zo kan er geracet worden met bolides uit de jaren ‘60 en ’70, maar ook met iets meer recente wagens, tot het begin van deze eeuw toe. De Belcar Historic Cup is een sprintkampioenschap, met twee wedstrijden van 30 minuten. De deelnemers geven zondag het startschot met een race om 10u15 en een tweede afspraak om 16u05.


 

Belcar Skylimit Sprint Cup 2021
Belcar Skylimit Sprint Cup 2021
In het rijtje competities van eigen bodem is er ook Belcar Skylimit Sprint Cup, een jong, maar uitermate succesvol sprintkampioenschap, dat zich richt op de betere amateurs, de jonge wolven en de echte debutanten. Door een uitgekiend sportief reglement zijn de instapkosten absoluut beheersbaar en net als bij de oudere bolides gaat het hier om een sprintkampioenschap, met 30 minuten racen vanaf 11u00 en 16u50! Opvallend, in zowel de Belcar Historic Cup als de Belcar Skylimit Sprint Cup zit de startgrid eivol.

Historic Monoposto Racing @ Circuit Zolder
Historic Monoposto Racing @ Circuit Zolder
Last but not least gaan we ook racen met eenzitters. De Nederlandse stichting Historic Monoposto Racing is in 1996 opgericht met als doel de formulewagens uit de jaren ‘60 en ‘70 letterlijk in de race te houden. HMR streeft ernaar om klanten te voorzien van geweldige races op prachtige circuits met een prachtige sfeer. Meer dan 25 Crosslé, Van Diemen, Reynard en andere Brabham nemen het in twee races (11u45 en 15u30) tegen elkaar op.Circuit Zolder
Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Circuit Nationaal op woensdag 11 mei 2022.
  • Qvick Motors

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons